Bevetették a helikoptereket a Hernád mentén

2006.06.07. 06:31
A Hernád és Vadász-patak is erősen árad, a katasztrófavédelem bevetette a helikoptereket, mivel több helyre már csak azzal szállíthatóak ki a homokzsákok. A Vadász-patak óránként húsz centit emelkedik. A Hernád elérte a rekordszintet, de még tovább árad.

Bevetették a helikoptereket szerda hajnalban a Hernád mentén, Ócsanálos térségében - mondta az MTI-nek a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

Ócsanálos környékén a Hernád és a Vadász-patak együttesen okoz gondot, így hajnalban elindultak a helikopterek, hogy a nehezen megközelíthető területekre gyorsan eljuttassák a homokzsákokat - közölte Rétközi Ferenc.

A Vadász-patak mentén éjjel jelentős csurgást észleltek, ezért nagy erőkkel indult meg a védekezés. A vízfolyás egyébként egy óra alatt 20 centimétert emelkedett. "Átcsoportosítottuk a munkát, a lakosok, mintegy 110 tűzoltó és a honvédség katonái jelenleg is dolgoznak" - mondta az igazgató.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője arról számolt be, hogy a Hernád vízszintje Gesztelynél a hajnali órákban 467 centiméter volt, ez az érték 17 centiméterrel meghaladja az eddigi rekordvízállást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a folyó még nem tetőzött a térségben, továbbra is folyamatosan árad.

Hernádszentandrásra csak teherautóval lehet eljutni, Hernádkércset pedig kerülőúton lehet megközelíteni - közölte a szóvivő.


Nézze meg képeinket!

A helikopterek hajnaltól napnyugtáig szállítják majd a homokzsákokat. A két gépen hatvan ember dolgozik váltásban, hogy folyamatos legyen a munka.

A helikopterek negyedóránként fordulnak, és egyszerre akár 150-160 homokzsákot is képesek eljuttatni a töltésekre.

  • Hírek
  • Támogatások