Géza
-12 °C
-4 °C

'Lefejezte' a rendőrség a hazai bankkártya-hamisító piacot?

2003.02.14. 12:44
Hamis bankkártyák készítésével, létező bankkártyák adatainak jogtalan megszerzésével vádolnak egy nemrégen lebuktatott bűnbandát. A bankkártyák hamisításához szükséges mintegy 80 millió forint értékű technikai hátteret egy autóversenyzéssel foglalkozó férfi biztosította. A bűnöző csoport által okozott akár 2-300 millió forint is lehet, a sértettek nagyrésze külföldi.
Bankkártyák adatainak jogtalan megszerzésére, az információk alapján hamis bankkártyák készítésére, majd ezekkel nagy értékű vásárlások lebonyolítására szakosodott bűnszervezetet derített fel az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága.

Autóversenyző a háttérben

Tamics Gábor alezredes, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság vizsgálati főosztályának helyettes vezetője elmondta: a bankkártyák adatait részben Magyarországról, részben külföldről - elsősorban Szlovákiából és az Amerikai Egyesült Államokból - szerezték be. A bankkártyák hamisításához szükséges mintegy 80 millió forint értékű technikai hátteret egy autóversenyzéssel foglalkozó férfi biztosította, aki már korábban is kapcsolatba került bankkártya-hamisítással, de akkor nem tudták bizonyítani bűnösségét.

A férfi álcázott szerelő műhelyt tartott fenn, ahol a páncélszekrény mögé rejtett szobában folyt többek között a hamis bankkártyák színezése, dombornyomása, hologrammal ellátása. Az elkészült kártyákat, úgynevezett "húzóembereknek" adták át, akik nagy értékű ingóságokat, elsősorban digitális videokamerákat vásároltak jellemzően külföldön, majd a tárgyakat továbbértékesítették és a befolyó összegből a csoport tagjai különböző mértékben részesedtek.

A sértettek nagyrésze külföldi

A Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság telefonlehallgatási adatokra támaszkodva február 10-én vette őrizetbe a hamisításban részes 12 embert, közülük hatot időközben szabadlábra helyeztek, hatot pedig - akik a csoport szoros vezérkarába tartoztak - előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A bűnözők elfogásában nagy szerepet kapott az európai uniós tagállami rendőrségekkel együttműködve folytatott nyomozás.

Az OTP Bank Rt. feljelentése nyomán egyelőre 70 kártyabirtokos, mintegy 80 millió forintos káráról tudnak a rendőrök, de a becsült kár 200-300 millió forint is lehet, ha a nyomozás során lefoglalt számítógépek memóriájához hozzáférve hozzájutnak a további, mintegy 2800 kártyaadathoz is. A sértettek mintegy 70 százaléka a rendőrség becslései szerint külföldi állampolgár.

Őrizetben a legnagyobbak

- Mivel Magyarországon a nagy értékű vásárolásoknál igazolni kell a személyazonosságot, az úgynevezett "húzóemberek" el voltak látva megfelelő okmányokkal, a házkutatás során több személyi igazolványt igénylő lapot is találtunk - tette hozzá Tamics Gábor. Tavaly 913 bankkártya-hamisítási esetet regisztráltak, ez a szám 2001-ben 1200 volt. A most felszámolt szervezet a rendőrség információi szerint "uralta" a magyarországi piacot.