György
14 °C
24 °C

Petúniát osztogattak a pécsi autómentes napon

2001.04.25. 17:15
A Pécsen megrendezésre került autómentes napon ingyenes buszokkal, kedvezményes taxikkal és kétezerötszáz tő petúniával várták a futóversenyen és a kerékpáros felvonuláson résztvevőket. Arról még senkinek sincs információja, hogy a szeptemberi európai autómentes nap tízszázalékos pécsi forgalomcsökkenését túlszárnyalják-e, de az Index megtudta, hogy egy Kovács Lajos nem ül autóba, egy másik építőanyagot szállít, valamelyik meg drágálja a benzint, ezért ritkán ül volán mögé.
Nem mindenki érezte magáénak az autómentes napot
fotó: pecs.index.hu
Gyaloglásra, futásra, ingyenes buszozásra hívták Pécs lakóit, amikor szerdán másodszorra tartottak autómentes napot a városban. Kukai András, az önkormányzat közlekedési bizottságának elnöke az Indexnek elmondta, a szeptemberi európai autómentes nap mintájára az önkormányzat úgy határozott, hogy ezentúl a Föld Napján is megrendezik az eseményt városukban. Mivel idén ez a nap vasárnapra esett, ezért a pécsi autómentes napot szerdán rendezik meg, amikor nagyobb a forgalom. A tömegközlekedés teljesen ingyenes, a Volántaxi kedvezményesen szállítja az utasokat, és a belváros legnagyobb parkolójában ingyen állhatnak meg az autók.

Petúnia: szép és hasznos

A futóversenyen és a kerékpáros felvonuláson résztvevőknek virágokkal kedveskednek, akárcsak azoknak az általános iskolás diákoknak, akik a témában meghirdetett rajzpályázatra küldték el alkotásaikat. A kétezerötszáz tő petúniát a Pécsi Erőmű ajánlotta fel - mondta el az Indexnek Halmos Gábor titkárságvezető. A virágokat kis műanyag dobozba rakták, hogy el lehessen majd ültetni. Ez a növény pedig szépsége mellett hasznos is - olvashatjuk Megyesi Éva írásában: "a petúnia nem csak színes folt a karalábé mellett, de segíti annak fejlődését is, és a levéltetű-fertőzést is csökkenti".

A rendezvény sikerességéről Kukai András még nem tudott nyilatkozni, de a nap aktív részvevőjeként, négy kilométert gyalogolt le, kevesebb autót látott. Az Index végzett egy nem túl tudományos közvélemény-kutatást, amelyben véletlenszerűen a Kovács Lajosok véleményére volt kíváncsi: "Nem tapasztaltuk, hogy kevesebb kocsi közlekedne, de azért mi nem használjuk az autónkat". Egy másik Kovács Lajost viszont nem hatja meg túlságosan a mai napi rendezvény: "Most építkezem, ezért egész nap anyagokért rohangálok, ehhez pedig autó kell". Újabb Kovács Lajos arra panaszkodott, hogy drága a benzin, ezért ritkán ül volán mögé, de ha úgy adódna, hogy szükség lenne a négy kerékre, nem számítana egy ilyen rendezvény.

Az európai autómentes napot sikerrel zárták

A szeptember 22-én megrendezett európai autómentes nap keretében Pécsen tíz százalékos forgalomcsökkenés volt - folytatta Kukai András. Négy mérőállomás adatai alapján a levegőszennyeződésnél is csökkenést tapasztaltak. Remélik, most is hasonló eredményeket érnek el, és ez a nap is elősegíti egy új szemlélet kialakítását.