Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Az állatvédelmi törvény alkalmazásáért tüntettek

2004.10.29. 15:17
Békés demonstrációt szerveztek pénteken délután az állatvédők a Fővárosi Bíróság épülete előtt. A tiltakozók megelégelték, hogy az állatvédelmi törvény elfogadása ellenére csak felfüggesztett szabadságvesztést kapnak az állatkínzók.
Bár maximum két év szabadságvesztés szabható ki állatkínzásért, ennyit nem töltött még le senki Magyarországon. Ezt többen megelégelték és úgy döntöttek, tüntetni fognak az enyhe ítéletek ellen.

Amint Berki Judit - biológia szakos egyetemista, az állatkínzás elleni harc aktivistája - a demonstráció fő szervezője fogalmazott, ismerősei körében is óriási felháborodást keltett, hogy az állatkínzások elkövetői nincsenek rács mögött. A tüntették erre szerették volna felhívni a bíróság, a bírók figyelmét, ezért a résztvevők által előzetesen aláírt petíciót nyújtottak át a Fővárosi Bíróságon.

A tüntetők bíznak abban, hogy a legutóbbi személyautóhoz kötözött kutya kínzói végre elnyerik méltó büntetésüket. Mint ismert szeptember végén kilométereken át vonszolta kocsijához kötve kutyáját két férfi Zuglóban. A rendőrség lakossági bejelentés alapján fogta el a XIV. kerületi Szatmár utcában az elkövetőket, aki elismerték tettüket. Az egyik férfi a tettét azzal indokolta, hogy a kutya "többször rámorgott" a gyerekeire.

Egy másik nagy felháborodást kiváltó eset szintén szeptemberben történt, amikor konyhakéssel vemhes kutyája születését akarta megkönnyíteni egy férfi a Tolna megyei Tamásiban. A kutya és tizenegy kölyke elpusztult. A hatósági állatorvos megállapításai szerint a kutyák pusztulását az okozta, hogy tulajdonos felvágta a vemhes nőstényállat hasfalát, majd kivette belőle a kölyköket.

A törvény betűje szerint
A parlament idén márciusban fogadta el az állatvédelmi törvényt, ami az addigi szabálysértés helyett bűncselekményként minősítette az állatkínzást. A törvény szerint az állatviadalok szervezését három évig, az állatkínzást pedig két évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni. A jogszabály szerint állatkínzást követ el az, aki gerinces állatot úgy bántalmaz, illetve tart, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet. Az állatkínzás vétségét követi el az is, aki állattartóként háziasított emlősállatot vagy az ember közelében tartott veszélyes állatot elűz, elhagy vagy kitesz.