Árpád
-2 °C
3 °C

Rejtélyes halálesetek

2000.06.09. 17:58
Már 36 halálos áldozatot követelt a brit és ír kábítószeresek körében pusztító rejtélyes fertőzés. Az MTI által közölt adatok szerint valamennyi áldozat fiatal, súlyos kábítószerfüggő, aki szétment vénái helyett izomba injekciózta be a heriont.
A kór, amely Skóciában ütötte fel a fejét, átterjedt Anglia északi részeire, Liverpoolban és Manchesterben is szedi áldozatait.

Az észak-angliai térség egészségügyi illetékeseinek közlése szerint a két város kórházaiban kilenc esetet regisztráltak az elmúlt hetekben, közülük öten rövid időn belül meghaltak.

Skóciában tizenhat, Írországban tizenegy kábítószerezővel végzett az ismeretlen betegség május eleje óta.

A szakértők szerint

A rejtélyes fertőzést anaerobiotikus (oxigén jelenléte nélkül szaporodó) baktérium okozza, amely merevgörcsöt, botulizmust, és üszkösödést okozhat. Az antibiotikumos kezelés hatástalansága és a betegség gyors lefolyása miatt eredetileg arra gyanakodtak, hogy antrax baktérium pusztít a kábítószeresek körében.

Valamennyi áldozat fiatal, súlyos kábítószerfüggő, aki szétment vénái helyett izomba injekciózta be a heriont. A szúrás helyén azonnal gyulladás lép fel, amely viharos gyorsasággal lebénítja a létfontosságú szerveket, és halált okoz.

A brit szakemberek szerint az elmúlt hetek vizsgálatai kizárták az antrax jelenlétét, és egy eddig ismeretlen baktérium felé terelték a kutatók figyelmét.

A brit orvosok most az atlantai járványmegelőző központtal együttműködve keresik az új baktériumot.

Forrás: MTI

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?