2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Rejtélyes halálesetek

2000.06.09. 17:58
Már 36 halálos áldozatot követelt a brit és ír kábítószeresek körében pusztító rejtélyes fertőzés. Az MTI által közölt adatok szerint valamennyi áldozat fiatal, súlyos kábítószerfüggő, aki szétment vénái helyett izomba injekciózta be a heriont.
A kór, amely Skóciában ütötte fel a fejét, átterjedt Anglia északi részeire, Liverpoolban és Manchesterben is szedi áldozatait.

Az észak-angliai térség egészségügyi illetékeseinek közlése szerint a két város kórházaiban kilenc esetet regisztráltak az elmúlt hetekben, közülük öten rövid időn belül meghaltak.

Skóciában tizenhat, Írországban tizenegy kábítószerezővel végzett az ismeretlen betegség május eleje óta.

A szakértők szerint

A rejtélyes fertőzést anaerobiotikus (oxigén jelenléte nélkül szaporodó) baktérium okozza, amely merevgörcsöt, botulizmust, és üszkösödést okozhat. Az antibiotikumos kezelés hatástalansága és a betegség gyors lefolyása miatt eredetileg arra gyanakodtak, hogy antrax baktérium pusztít a kábítószeresek körében.

Valamennyi áldozat fiatal, súlyos kábítószerfüggő, aki szétment vénái helyett izomba injekciózta be a heriont. A szúrás helyén azonnal gyulladás lép fel, amely viharos gyorsasággal lebénítja a létfontosságú szerveket, és halált okoz.

A brit szakemberek szerint az elmúlt hetek vizsgálatai kizárták az antrax jelenlétét, és egy eddig ismeretlen baktérium felé terelték a kutatók figyelmét.

A brit orvosok most az atlantai járványmegelőző központtal együttműködve keresik az új baktériumot.

Forrás: MTI