Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Pusztaprogramra indultak a szerencsétlenül járt németek

2003.05.08. 15:55
Négynapos magyarországi kirándulásra érkezett az a németországi turistacsoport, amelynek busza csütörtök reggel szenvedett harminchárom áldozatot követelő balesetet egy Siófok melletti vasúti átjáróban. Hatan nem szálltak a buszra a karambol előtt, hogy részt vegyenek egy somogyi pusztaprogramon, inkább a Lidó Hotelben maradtak. A tragédia hírére sokkos állapotba kerültek. Az áldozatok többsége Schleswig-Holstein tartomány fővárosából, illetve annak környékéről származik.
Németország különböző tartományaiból, de zömmel Schleswig-Holsteinból érkeztek azok a német turisták - egy német utazási iroda szervezésében -, akiket tragikus baleset ért csütörtökön egy siófoki vasúti átjáróban.

Pénteken utaztak volna haza

Juhász László, a Pannonia Hotels Rt. balatoni igazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a 44 nyugdíjas német turista a siófoki Lidó Hotelben volt elszállásolva, s csütörtökön már a harmadik napjukat töltötték a Balatonnál. Az igazgató tájékoztatása szerint csütörtökön reggel egész napos kirándulásra - Somogy megyei pusztaprogramra - indult a csoport.

A 44 személyből 38-an ültek fel a buszra, és a szállodától 500 méternyire lévő vasúti átjáróban tragikus balesetet szenvedtek. Juhász László megjegyezte: a szállodában maradt hat személy sokkos állapotban van, s velük ő is alig tudott szót váltani. Az igazgató közlése szerint a csoport pénteken már utazott volna vissza Németországba.

Az ötszáz szobás Lidó hotelben egyébként teltház van, a vendégek valamennyien németek, akiket rendkívül lesújtott a honfitársaik tragédiája. A szálloda homlokzatán gyászlobogókat helyeztek el. Juhász László az MTI-nek elmondta, hogy a várhatóan pénteken érkező hozzátartozóknak 50 szobát tudnak biztosítani, ugyanis addigra már több csoport is távozik.

A Maxim Reisen nem nyilatkozik

A kieli rendőrség ügyeletese az Index kérdésére elmondta, hogy a buszbaleset áldozatai Schleswig-Holstein fővárosából, és annak környékéről, Flensburg és Schleswig városokból származnak. A rendőrségi információs vonalat folyamatosan hívják a hozzátartozók, de több esetben kiderült, hogy a rokonaik nem ezzel a busszal utaznak, hanem más csoportokkal vannak Magyarországon. Az utazásszervező cégről a kieli rendőrségen is csak annyit tudtak elmondani, hogy a hírekből ismerik a nevet.

A nyugdíjasokat szállító busz a 35 ezres Löhne városából érkezett, és a csoportot az alsó-szászországi Maxin Reisen utaztatta. Ők az Ursel Reisentől bérelték a buszt. Löhne városának polgármestere, Werner Hamel az Index kérdésére elmondta, hogy nem rendelkeznek pontos információkkal a balesetről. Löhnei a sofőr, akinek a sorsáról még nem tudnak biztosat. Illetve az sem ismert még, hogy a két gépkocsivezető közül ki vezette éppen a járművet. A Maxim Reisen emsteki központjában nem kívántak nyilatkozni.

A buszt üzemeltető vállalkozás a környéken kicsinek számít, 3-4 buszuk van. A polgármester helyettese a délelőtt folyamán röviden tárgyalt a tulajdonossal, és a város felajánlotta számára, hogy amiben tudnak, segítenek.

Krízisközpontot létesítenek

A budapesti német nagykövetség krízisközpontot állított fel a csütörtök reggel Siófok közelében bekövetkezett halálos vasúti baleset miatt; Wilfried Gruber budapesti német nagykövet, valamint a külképviselet vezető munkatársai a helyszínre utaztak. Christian Resing követségi sajtószóvivő az MTI-nek csütörtök délelőtt elmondta, hogy ez a krízisközpont elsősorban a hivatalos szervekkel és az áldozatok hozzátartozóival tartja a kapcsolatot. A budapesti külképviseletet a magyar rendőrség értesítette a német turistabuszt ért balesetről.

A taszári repülőtéren szállhat majd le az a Németországból érkező sebesültszállító repülőgép, amely a Siófoknál történt autóbusz-baleset szállítható állapotban lévő sérültjeit hazaviszi. Isaszegi János dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Hadműveleti Központjának parancsnoka csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy a Somogy megyei repülőtéren landolhatnak a kórházba került sérültek hozzátartozóit, illetve a különböző vizsgálóbizottságokat szállító repülőgépek is.