Modernkori barbárok

2000.08.08. 14:54
A Feröer- szigeteken a helyiek egy ősrégi népszokást követve minden évben bálnák tucatjait gyilkolják halomra. A bálnavadászatot nemzetközi egyezmények tiltják, ám a gyakorlatban csak néhány elszánt önkéntes természetvédő veszi fel a harcot a halászokkal az óriáscetek életéért. Nemrégiben magyar filmesek, a Pesty Fekete Doboz stábja is elkísérte Grönland partjaihoz a Sea Shepherd nevű csoportot, hogy ott egy meglehetősen veszélyes és a törvényesség határát súroló akciójukról forgasson.
Minden évben bálnák tucatjait gyilkolják halomra
A Dániához tartozó Feröer-szigeteken egy barbár népszokás keretében a helyiek évről-évre bálnák tucatjait pusztítják el brutális módon. A szigetlakók évente egyszer egy sekély öbölbe terelik a gyanútlan állatokat, majd a sekély vízben mozogni alig tudó, vergődő vízi emlősöket hatalmas kampókkal, kaszákkal és más vágószerszámokkal kis csónakokból halomra gyilkolják. A parton eközben asszonyok és gyermekek figyelik a férfiak e ,,hősies" tevékenységét.

A vérengzés hagyomány

A tömeges vérengzés hagyománya minden bizonnyal a régi időkre nyúlik vissza, amikor a hatalmas vízi emlősök elejtése még a túlélésért folytatott harc része volt, a bálnavadászat a helyiek megélhetését biztosította.

A tengeri halászatról
Az egész világra jellemző, hogy a tengeri halászat ipari méreteket öltött, és mindenhol jelentős a túlhalászás. A halászat közben a kifogott állatok fele visszahullik a vízbe, ám sokan közülük megsérülnek, és hamarosan elpusztulnak. A kipusztulóban lévő állatfajok megmentése évente több milliárd dollárjába kerül a világnak. Egy faj kipusztítása ráadásul tucatnyi más faj vesztét is jelenti.
Az óriáscetek elejtése egyszerű feladat, feldolgozásuk pedig kimondottan gazdaságos. És bár nemzetközi tilalmak születtek az állatok elejtése ellen, a hagyományosan halászattal foglalkozó népek gyakran megszegik ezeket. Ismert például az, hogy Japánban az élénk tiltakozás ellenére a mai napig vadásznak a bálnákra, vagy a fent említett Feröer-szigeteki szertartásos mészárlás.

Tengeri pásztorok a szigetlakók ellen

A Sea Shepherd (tengeri pásztorok)nevű önkéntes természetvédő csoport - amely a Green Peace-ből vált ki - már évekkel ezelőtt felvette a harcot a modernkori barbárság e megnyilvánulásával szemben. Megpróbálják elterelni a bálnákat a szigonyos hajók közeléből, vagy szétszaggatják a halászok hálóit, ám ha ezek a módszerek nem vezetnek eredményre, hajójukkal nekimennek a bálnavadászok hajóinak, így akadályozzák meg a vérengzést. Nem a halászokat támadják, hanem elsősorban a hajótestet és a hajócsavart.

A csoport nem csak a Feröer -szigeteki halászok ellen küzd ezekkel a törvényesség határait súroló, kockázatos eszközökkel, hanem más bálnavadászok illetve a túlhalászás, a tengeri halkészletek indokolatlan felélése ellen is. Bálnából évente több mint kétezret ölnek meg csupán az Északi-tengeren. Az önkéntes természetvédő csoportot egy Grönland partjainál végrehajtott akciójára magyar filmesek, a Pesty Fekete Doboz stábja is elkísérte. Az Ocean Warrior nevű hajóról forgatott megdöbbentő képsorok augusztus 8-án este láthatók a Magyar Televízió egyes csatornáján.