Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újabb bányakatasztrófa Kínában

2005.12.03. 09:56
Negyvenkét bányász rekedt a föld alatt, amikor víz árasztott el egy tárnát a Kína középső részén fekvő Honan (Henan) tartomány egyik szénbányájában.

A víz közép-európai idő szerint péntek délután árasztotta el a tárnát eddig ismeretlen okból a Hszinan megye Sisze (Shisi) településén lévő Sikou bányában - jelentette szombaton az Új Kína hivatalos hírügynökség.

Egy év alatt hatezer halott

A fejtésen hetvenhatan dolgoztak, harmincnégy bányásznak sikerült a felszínre jutni. A mentők a bányában rekedtek felkutatásán dolgoznak, egyelőre nem tudni, hogy túlélték-e a vízömlést.

Szombatra 169-re emelkedett a múlt vasárnapi sújtólégrobbanás halálos áldozatainak száma, miután újabb három holttestet találtak az omladék alatt az északkelet-kínai Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartomány Csitajho (Qitajhe) településének Tungfeng (Dongfeng) szénbányájában.

A rendőrség a bánya két vezetőjét őrizetbe vette, a Lungmej (Longmei) állami konszern tulajdonában lévő bánya két pártvezetőjét és vezérigazgatóját menesztették.

A kínai szénbányák a világon a legveszélyesebbek közé tartoznak. Hivatalos adatok szerint tavaly 6027 bányász, azaz átlagosan naponta 16 vesztette életét bányaszerencsétlenségekben.