Béla
12 °C
27 °C

Nincs életjel a mélyben rekedt lengyel bányászokról

2006.11.22. 09:00
A metángáz magas koncentrációja miatt a mentőcsapatok egyelőre felfüggesztették a keresést a lengyelországi Halemba bányában. A keddi sújtólégrobbanásban öten meghaltak, tizenöten a mélyben rekedtek.

Szerda hajnalig sem volt életjel a délnyugat-lengyelországi Halemba bányában előző nap délután sújtólégrobbanás következtében eltűnt lengyel bányászokról.

Mivel a metángáz koncentrációja igen erős, az újabb robbanás veszélye miatt a reggeli órákban felfüggesztették a mentést. A KW bányatársaság szóvivője szerint "nem kockáztathatják a mentők életét".

A Katowice közelében fekvő, felső-sziléziai Ruda Slaska-i bányában 1000 méteres mélységben bekövetkezett balesetben, amit valószínűleg metángáz okozott. Nyolc bányász életét vesztette, tizenöt eltűnt.

A balesetben megrongálódott a bánya szellőzőrendszere, emiatt rendkívül nehéz lélegezni odalent, s 40 fok körüli a hőmérséklet. A mentőcsapatok egy aknába megpróbáltak levegőt pumpálni, hátha az segít a bentrekedteken. Noha minden órával csökken az esélye annak, hogy túlélőkre bukkannak, a mentőalakulatok egész éjjel folytatták a kutatást.

Még az este a szerencsétlenség helyszínére utazott Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök, s segítséget ígért az áldozatok családtagjainak. Szerdára odavárják ikertestvérét, Lech Kaczynski államfőt is.

A Halemba bánya 1957 óta működik, az egyik legrégebbi Lengyelországban. 1990-ben egy gázrobbanásban 19 munkás halt meg, 1991-ben öten vesztették életüket az egyik járatban. Idén februárban a Halembe bányából öt nappal az omlás után sikerült élve kimenteni egy bányászt.

A szakszervezetek aggályaikat hangoztatják, a lengyel bányákban folyamatosan csökkenő biztonság miatt. Az érdekképviseletek szerint az elmaradt beruházások és az elbocsájtások egyre inkább veszélyeztetik a bányákban dolgozók biztonságát.