Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

'Bin Laden' megcsókolta Vilmos herceget

2003.06.24. 15:50
Biztonsági mulasztások egész sorozatáról adott számot kedden a londoni alsóházban a brit belügyminiszter, aki ismertette a képviselőkkel a trónörökös windsori születésnapi partiját megzavaró példátlan hétvégi incidens körülményeit. A letartóztatott humorista közben azt nyilatkozta, hogy sikerült arcon csókolnia Vilmos herceget.
David Blunkett brit belügyminiszter mindenekelőtt elnézést kért az uralkodótól és a királyi család többi tagjától, amiért a Vilmos herceg 21. születésnapjára rendezett szombat éjjeli látványos, ám zártkörű rendezvényre egy hívatlan vendég is bejutott. A férfi "Oszama bin Ladennek kiadva magát" okozott botrányt.

Beugrott

Blunkett elmondta: az általa azonnal elrendelt vizsgálat eddigi eredményei szerint a 36 éves Aaron Barschak először a windsori kastély főbejáratán akart bemenni, innen azonban eltanácsolták. Ekkor a London nyugati határán lévő hatalmas királyi rezidencia egyik hátsó falánál, egy fáról ugrott be a kertbe, ahol a rendezéssel megbízott magáncég alkalmazottjába botlott. Neki azt mondta, hogy a meghívott vendégsereg tagja, de egy kissé berúgott, és eltévedt. Az alkalmazott elkísérte őt egy posztos rendőrhöz, aki - miután nem hagyhatta el őrhelyét - az alkalmazottat kérte meg, hogy kísérje "vissza" Barschakot a rendezvény helyszínére.

Innentől már senki nem kérdezett a behatolótól semmit, és Barschaknak sikerült "elfogadhatatlan közelségbe kerülnie" Vilmos herceghez, fogalmazott a belügyminiszter. Az amatőr színészetből élő hívatlan vendég váratlanul a kastélypark színpadán termett, kiragadta a buli megvalósításáért királyi nagyszüleinek éppen köszönetet mondó Vilmos kezéből a mikrofont, és artikulátlan ordítozások közepette bejelentette, hogy ő Oszama bin Laden. Jelmeze is a két évvel ezelőtti súlyos terrormerényletekért felelősnek tartott al-Kaida terrorhálózat vezérét idézte.

Csak néztek

A biztonsági szolgálat még ekkor sem lépett; csak akkor vonták kérdőre Barschakot, amikor színpadi mutatványa után a büféasztalhoz lépett, ismerte el a belügyminiszter. Blunkett "a biztonsági szolgálatok elképesztő kudarcának" nevezte a történteket, és közölte, hogy négy héten belül elkészül a részletes rendőrségi vizsgálat az ügyben. Nem hivatalos londoni vélemények szerint minden bizonnyal fejek hullanak majd a mulasztássorozat miatt.

Mindenki jól szórakozott

A letartóztatott Barschak azt nyilatkozta a Daily Mail-nek, hogy mindenki jól szórakozott, amikor a színpadra lépett. Hozzátette, hogy mindenkit elhívott Edinburgh-i fesztiválon tartandó műsorára, majd azt mondta Vilmos hercegnek: Mindnyájan szeretünk. Utána arcon csókolta a herceget. Barschak ugyancsak azt állítja, hogy szinte semmilyen ellenőrzés nem volt, teljesen szabadon kóvályoghatott a palotánál.

Megdöbbenés

A szombat esti incidensről még a keddi brit sajtó is döbbenten cikkezett. Sok lapban visszatérő elem volt, hogy ha a behatoló nem valamely ártalmatlan, feltűnést kereső személy lett volna, hanem egy öngyilkos merénylő, akkor most Anglia trónján nem II. Erzsébet, hanem IX. Edward király ülne. Edward herceg, Wessex earlje, a királynő negyedik, legfiatalabb gyermeke volt az egyetlen ugyanis a trónöröklési sor élvonalát alkotó királyi leszármazottak közül, aki kanadai látogatása miatt nem volt jelen a szombati partin. Edward a jelenleg nagykorú közvetlen családtagok közül az ötödik, bátyja, András yorki herceg két kislányát is beleszámolva a hetedik a trónöröklési sorrendben.