Melinda, Vivien
-4 °C
3 °C

Ál-bin Laden csapott le Vilmos herceg partiján

2003.06.22. 17:18
Oszama bin Ladennek adta ki magát az a valószínűleg zavart elméjű behatoló, aki valahogy átcsúszott a brit királyi család windsori kastélyának biztonsági gyűrűjén Vilmos trónörökös szombat éjjeli születésnapi partija alatt, és a herceg közvetlen közelébe jutott.
A királyi család és a meghívott 300 vendég Vilmos herceg 21. születésnapját ünnepelte látványos jelmezbállal. A színpadon éppen maga az ünnepelt mondott beszédet, megköszönve nagymamájának, II. Erzsébet királynőnek és édesapjának, Károly walesi hercegnek az afrikai ihletésű dzsungelpartit, amikor egy ismeretlen rohant oda hozzá, kiragadta a mikrofont a kezéből és artikulátlan ordítozásba kezdett.

"Én vagyok bin Laden!"

Rendőrségi forrásokból származó vasárnap délutáni értesülések szerint azt kiabálta, hogy ő Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat első embere.

A vendégsereg azt hitte, hogy ez is a buli egyik megrendezett eleme - egészen addig, amíg a biztonságiak és a rendőrök el nem vezették az illetőt. Vilmos igyekezett tréfával elütni az incidens élét, mondván: nem is tudta, hogy öccse, Harry herceg "képes ilyen kiejtésre".

David Blunkett belügyminiszter azonban nem fogta fel humorosan a történteket, és azonnali, teljes körű kivizsgálást rendelt el vasárnap. Jóllehet személyi sérülés nem történt, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya közölte: az incidenst súlyos biztonsági malőrként kezeli.

A rendőrség vasárnap délutáni újabb közleménye a behatolóról csak annyit árult el, hogy egy 36 éves londoni férfiről van szó, akit egy környékbeli rendőrőrsön tartanak fogva. Az illetőt a Scotland Yard nem nevezte meg.

Álruhában ment be

Nem hivatalos értesülések szerint a hívatlan behatoló női jelmezben sétált be a windsori kastélyba a többi, ugyancsak jelmezbe öltözött, de hivatalosan meghívott vendéggel együtt. Az incidens időpontjában a helyszínen volt a teljes királyi család, élén II. Erzsébet királynővel.

Szakértők különösen érthetetlennek nevezték a történteket annak ismeretében, hogy Nagy-Britanniában jó ideje rendkívül szigorú terrorellenes intézkedések vannak érvényben. A belső elhárítás (MI5) vezetője, Eliza Manningham-Buller épp a minap közölte komoly feltűnést keltő nyilvános londoni beszédében: csak idő kérdése, hogy mikor ér "egy nyugati nagyvárost" vegyi, biológiai vagy nukleáris eszközökkel végrehajtott terrortámadás. Hozzátette: a legvalószínűbb támadási forma mindazonáltal az öngyilkos merénylet.

Pónik a papától

Vasárnapi londoni szakértői nyilatkozatok főleg ez utóbbi megállapítás ismeretében minősítették megdöbbentőnek, hogy valaki ellenőrzés nélkül behatolhatott egy elvileg szigorúan őrzött rendezvényre, és a trónörökös közvetlen közelébe juthatott.

Az ifjú herceg hajnalba nyúló születésnapi partija egyébként igen jól sikerült; Vilmos a News of the World - a legnagyobb és legjobban értesült vasárnapi brit bulvárlap - tudomása szerint egy 100 ezer font (37 millió forint) értékű, lovaspóló-játékra kiképzett pónit kapott ajándékba apjától, Károly walesi hercegtől.