Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Halálos denevérharapás Texasban

2006.05.15. 06:40
Zachary Jones egy hónapja arra ébredt, hogy egy denevér csapódott a fejének. Bár a fiú nem tudta, a kis állat meg is harapta. A 16 éves kamasz veszettséget kapott, és egy hónap múlva meghalt.

Denevérharapás végzett egy texasi kamasszal. A 16 éves fiú veszettséget kapott a denevér harapásától. Az áldozatot, Zachary Jonest egy hónapja alvás közben harapta meg a nyitott ablakon berepülő denevér.

A fiú arra ébredt fel, hogy valami a fejének csapódott, de harapást nem érzett. Az állatot a családtagok egy törülköző segítségével megfogták, majd kidobták az ablakon, így a későbbiekben nem volt mód megvizsgálására.

Amikor a fiún jelentkeztek a betegség tünetei, egy houstoni kórházba vitték, de az orvosok erőfeszítései nem jártak eredménnyel. A hét végén Zachary meghalt.

A klinikán az orvosok ugyanazt a gyógymódot alkalmazták a fiúnál, amellyel 2004-ben sikerült megmenteni egy 15 éves, szintén veszettségben szenvedő wisconsini lány életét, de a kórház szóvivője szerint a fiúnál egyrészt előrehaladottabb stádiumban volt a betegség, másrészt ő a szörnyű kór egy súlyosabb változatát kapta meg, mint az említett tinilány.

Az Egyesült Államok egészség- és járványügyi központjainak nyilvántartása szerint az országban 1998 óta összesen tíz ember vesztette életét veszettség miatt. A veszettség, amelynek tünetei gyakran csak hetekkel a fertőzés után jelentkeznek, pusztító idegrendszeri károsodást okoz, és csaknem mindig halálos.

A denevérek gyakoriak Texas szövetségi államban tavaszonként, amikor telelőhelyükről, Mexikóból visszaköltöznek északabbi területekre. Természetvédelmi szakemberek szerint hasznos állatok, mert rovarokkal táplálkoznak és közreműködnek kultúrnövények beporzásában.