Big Brother: a második legénység ősszel kezd

2000.04.27. 17:10
Az RTL 2 bejelentette, hogy ősszel újabb szereplőkkel megrendezik a pszicho-show következő részét. A szerzői jogokat birtokló holland Endemol-lal közösen egyébként számos hasonló adást terveznek. Az elmúlt néhány hétvégén a Big Brother show folyamatos izgalmakat biztosított a nézőknek. Először a magas nézettséget garantáló, szeretve utált szereplőt, Zlatkot szavazták ki, majd magától hazament a bekamerázott konténerlakásból az egyik lány. Helyette gyorsan kerítettek egy önként jelentkezőt, akiről időközben kiderült, hogy csalásért körözik. Két héttel később az egyik lányszereplőt szavazták ki a nézők, de vele együtt a barátnője is önként hazament.

Az Endemol fellép az illegális Big-Brother weboldalak ellen

Egy pénteki DPA hír szerint az Endemol ráizzította az ügyvédeit a különböző domainnevek alatt bejegyzett Big Brother oldalakra. Már hat esetben küldtek ki hivatalos figyelmeztetést olyan oldalak üzemeltetőinek, amelyeken a produkció jogvédett képei szerepeltek, például pornográf bannerek tásaságában. "A klasszikus rajongói oldalak ellen nem fogunk eljárni" hangsúlyozta a hivatalos Big Brother honlap üzemeltetésével megbízott AME médiaügynökség képviselője. A magánoldalakon a Big Brother logót és képeket egyelőre megtűrik. Ennek ellenére egyes jelek arra utalnak, hogy nem kereskedelmi oldalak üzemeltetőit is figyelmeztették.

A Big Brother-show környékén az utóbbi időben eléggé felgyorsultak az események. A naponta sugárzott show résztvevőinek száma az ötvenedik nap környékére alaposan megcsappant. Bár április elejétől kezdve számos rádióadó és újság szólított fel a makedón származású Zlatko melletti összefogásra, a tévénézők telefonos szavazás útján mégis őt küldték haza a Köln melletti lakóháznak berendezett produkciós épületből.

A Zlatko hívők az akció tetőpontjaként számos internetes oldalt nyitottak (például www.RettetZlatko.de, azaz mentsétek meg Zlatkot), meghackelték az internetes szavazást (lásd keretes anyag), de mindhiába: a nézők kétharmada inkább őt, és nem a Jürgen nevű fiút szavazta ki a showból. Pedig valójában Zlatko kibontakozása hozta vissza a tetszhalálból a Big Brother showt. Abszolút tájékozatlanságról árulkodó, néhol erősen vulgáris kiszólásai azokat is a képernyők elé ültettek, akik marhaságnak és népbutításnak tartják az egészet. A Nyugat kultúráját csak vázlatokban ismerő Zlatkonál (kódneve: The Brain) ugyanis mindenki okosabbnak érezhette magát.

Sabrina saját bevallása szerint tetőfedő
Ugyanazon a hétvégén hazament Jona is, az a lány, aki az első napokban kilépett Despina helyére ugrott be. A Big Brother szervezőinek közleménye szerint a 20 éves "Jona nem tudott ellenállni a bimbózó tavasz csábításának." A megüresedő potya helyre a 32 éves Sabrina érkezett, aki saját bevallása szerint tetőfedő (?), és egyes hírek szerint az a feladata, hogy erotikus beszólásaival életet vigyen a Zlatko távozása óta lepusztult lakókonténerbe. Róla időközben kiderült, hogy hónapok óta nem fizeti az albérletet, és kiköltöztetés fenyegeti, sőt csalásért körözik. A kölni ügyészség szóvivője szerint már kilenc hónapja kiadták ellene az elfogatóparancsot, mert három esetben úgy vásárolt építkezési anyagokat, hogy nem fizette meg az ellenértékét. Az elfogatóparancs végrehajtását felfüggesztették, amikor a 32 éves nő felbukkant a tévé képernyőjén. Jelenleg egyébként a webes szavazás szerint Sabrina népszerűsége 9 százalék, a szereplők között a legalacsonyabb.

Szavazás a weben át
Nem számít bele a végső szavazatok alakulásába, hogy a Big Brother weboldalon hogyan alakulnak a szereplők szimpátiapontjai. Ismeretlenek mégis manipulálták a szavazást, és Zlatko népszerűsége a rányomott 5000 friss szimpátiapont nyomán néhány perc leforgása alatt a sokszorosára ugrott. A biztonsági rést azóta kijavították, a számlálót pedig a manipula előtti állapotba hozták.
A magát "Európa leglátogatottabb honlapjának" nevező Big Brother honlap eközben egyre jobban szétesik. Sabrina bemutatkozásában például az első napokban komplett képek hiányoztak. A nyomulásos marketingre azonban nagyon gyorsan át tudtak állni a szervezők. Először Zlatko támogató oldalain jelentek meg a 29 és 59 márkás pólók és más szuvenírek. Ilyesmit azonban már a show honlapján is kínálnak (például Jona kedvenc zenéi), hátha az elszállt agyú lelkes támogatók ennek hatására jobban konzumálnak.

Eszement néző ugyanis akad elég, a Zlatko-láz csúcspontján például valakik bérelt helikopterrel ereszkedtek a lakókonténer kertjében sziesztázó szereplők fölé, és Zlatkónak akartak mindenáron egy dedikált tréningnadrágot ledobni. A helikopter majdnem lezuhant, és a turbulencia alaposan megtépázta a kert növényzetét és felszerelését is. Az akció csak részben lehetett spontán, ugyanis a weben Real Videóban megtekinthető helyszíni tudósításban az affektáló riporterlány előre várja az égi kávédaráló felbukkanását.

A show rendezősége egyébként már csak belépővel engedi csak a stúdió közelébe a válogatott jónépet. Éppen a Zlatko hazamenése körüli hisztéria miatt, hiszen akkor 7 ezer, részben ittas Big Brother néző tombolt a környéken, széttiporva néhány előkertet, és megszállva a környező háztetőket.

Újabb szokatlan showk

A Big Brother show német változatának folytatását hasonló formában rendezik meg, mint a most futó sorozatot. Az új adást szeptember és december között tervezik indítani. Az RTL2 ezen kívül hamarosan sugározni kezdi a naponta 30 percesre tervezett Himalája-összefoglalót. Thomas Bubendorfer hegymászó naponta megörökíti a csúcs meghódítása érdekében tett erőfeszítéseit, és a nézők otthon a karosszékből egy sör mellett mindezt végignézhetik. Magát a csúcsra feljutást 16 órás élő közvetítésben szeretnék leadni. Az Endemol még keres olyan tévéadókat, ahol fantáziát látnának a projekt finanszírozásában. Hollandiában eközben elkezdték sugározni a bilincses-láncos "Megkötözve" showt. Öt személy arra vállalkozott, hogy egy hetet összeláncolva töltenek. Naponta egy ember jöhet ki közülük, a végén a két bentmaradó még két napot együtt utazgat. Az egyhetes megaláztatásért mintegy 2,2 millió forintot kapnak.

Manuela, a legtöbbet kritizált női szereplő hazaküldése estéjén már jóelőre lezárta a rendőrség a kölni előváros érintett néhány utcáját. Manuelával együtt Kerstin is elhagyta a Big Brother házat. A telefonos szavazás bejelentése előtt a két hazaküldésre jelölt szereplő kölcsönösen megígérte egymásnak, ha egyiküknek mennie kell, akkor megy vele a másik is.

Most a kamerák előtt öten morzsolják napjaikat. Az eredeti tíz szereplőből Alexander, Andrea, John és Jürgen maradt. Sabrina egy hete él bent, vasárnap pedig Kerstin megüresedett helyére "a csaknem bizonyossal határos valószínűséggel" újfent beküldenek egy önként jelentkezőt.

Egy reprezentetív felmérés szerint egyébként a németek többsége (87 százalék) nem venne részt egy hasonló élő showban. A válaszadók kilenc százaléka viszont szerencsét próbálna, hátha övé lesz az utolsónak bentmaradó szereplőnek szánt negyedmillió márka (közel 33 millió forint).