Big Brother Németországban

2000.03.03. 19:36
A sokat bírált sorozat első két adása, amelyben öt férfi és öt nő verseng, hogy a 100. nap végére ő maradhat utolsónak a világtól elszigetelt házban, és elviheti a negyedmillió márkás fődíjat, nézettségi rekordokat döntött Németországban. Szerdán este a Big Brother első napi összefoglalójára 3,3 millióan voltak kíváncsiak. A médiaesemény, amely online is követhető, továbbra is a kritikák kereszttüzében áll, a közszereplők és a kommentárok sokszor egyenesen emberkísérletnek minősítik. A napi rendszerességgel jelentkező sorozatban Az RTL 2 eközben egy újabb "kalandra" hívja a vállalkozó szelleműeket: Robinsonként kell élniük egy lakatlan szigeten, kőkorszaki körülmények között.

Manuela és John, ketten a résztvevők közül
Ki fog elsőként kiesni?
Hétfőn éjjel röviddel éjfél előtt 10 ezüstszürke luxuslimuzin érkezett rendőrmotorosoktól kísérve a kölni előváros, Hürth területén felépített tévéstúdióhoz. Ezer fagyoskodó rajongó ujjongása közepette először találkozott egymással a vitatott TV-show, a Big Brother 10 szereplője. Utoljára megölelhették szeretteiket, majd a kistáskányi saját holmijukkal a hónuk alatt bevonultak a 153 négyzetméteres lakókonténerbe. A külvilágtól elszigetelt házba 100 napra zárkóztak be, viszont minden lépésüket kamerák követik. A több ezer jelentkező közül kiválasztott résztvevőket alapos pszichológiai és fizikai teszteknek vetették alá. Így is megjósolhatatlan, ki hogyan dolgozza fel az üvegkalitkában töltött napok feszültségeit.

Bevonulásuk előtt a résztvevőkkel Bart (a hollandiában tavaly futott eredeti Big Brother show győztese) beszélt, megpróbált bátorságot önteni beléjük. Bart a mintaként szolgáló holland sorozatban a kameráktól nem zavartatva viszonyt kezdett az egyik lánnyal. "Én már olyan ismert vagyok Hollandiában, hogy megszólítanak az utcán, és hegyekben érkeznek a levelek. Az első időben csak azzal foglalkozzatok, hogy jól érezzétek magatokat."

Robinsonok szigete

Messze a civilizált világtól 16 férfi és nő vehet részt élete legnagyobb kalandjában. Március végéig lehet jelentkezni az RTL2 Robinsonjának. A kis csoportokban élő résztvevők a lakatlan szigeten felveszik majd a harcot a természet erőivel szemben. Mindenki csak egy személyes tárgyat vihet magával, az alapvető élelmiszereken kívül viszont mindent maguknak kell előállítaniuk. A vadonban 46 napot kell kibírniuk a csapatoknak. Közben feladatokat kell megoldaniuk. Halászó és felderítő versenyben, feladatmegoldásban dől el, hogy ki lesz "Robinson 2000". A kőkorszaki körülmények közt legjobban helytállókat magas nyereménnyel jutalmazzák.

A 10 résztvevő szigorú szabályoknak vetette alá magát. Nincs kontaktusuk a külvilággal, elektromos eszközt nem használhatnak, sőt még papírjuk és ceruzájuk sem lehet. Naponta és fejenként 4 márkánál (kb. 520 forint) többet nem költhetnek. A kiadásokat közösen tervezik meg, és mikrofonon keresztül adják le az élelmiszer-rendelésüket. A kenyerüket maguk sütik, a tojásokat ők veszik ki a tyúkjaik alól, a kertben megterem a zöldség. Senki nem zuhanyozhat másfél percnél hosszabb ideig. Minden nap minden résztvevőnek be kell ülnie egyedül a hangszigetelt fülkébe, hogy a nézők millióinak - de a többiektől nem hallva - napi beszámolót adjon.

Ugyanebben a szobában kéthetente mindenkinek meg kell neveznie két résztvevőt a lakóközösségből, akit szívesen elküldene. Senki nem tudja meg, hogy ki kit javasolt, csak a tévénézők. A mindenható nézők aztán telefonszavazással döntik el, kinek kötnek először útilaput a talpára. A népszerűségi szavazásba az interneten is be lehet kapcsolódni. Élőben, Real Videon lehet látni, hogy mi történik a szobákban, ki hol van éppen. A Big Brother honlapon természetesen olvashatók napi beszámolók, összevethető a résztvevők életrajza, sőt egy speciális szoftver letöltése után a rajongók egymással chattelhetnek is.

A Big Brother logója
Vitatott TV-show
De vajon ki fog elsőként kiesni? Talán a színésznőnek tanult 26 éves Kerstin, aki olyan nehezen mond le az édességekről? Vagy a 22 éves hamburgi joghallgató Manuela, aki magát Claudia Schifferrel hasonlítja össze? Vagy John, a potsdami asztalos, aki feleségét és egyéves kisfiát hagyta otthon a kísérlet kedvéért? Esetleg a makedón származású teletetovált Zlatko, aki még a konténerben sem akar lemondani a cigarettáról? A csoportot, ahol mindenki egymásra van utalva, és mindenki mindenki ellen küzd Alexander, Despina, Jana, Jürgen, Thomas és Andrea egészíti ki.

A Big Broter kísérletet hamarosan angol, amerikai és portugál verzióban is megrendezik. A kulcslyukon leskelődő sorozatot most hevesen támadják Németországban. Otto Schily szövetségi belügyminiszter a pszicho-show bojkottjára szólított fel, szerinte a Big Brother ellentétes az emberi jogokat garantáló alaptörvénnyel.

A bojkott mellett foglalt állást Roland Koch (CDU), a hesseni miniszerelnök, Dagmar Schipanski, a thüringiai tudományügyi miniszter és Hermann Josef Spital, trieri püspök, a német püspöki konferencia publicisztikai bizottságának elnöke. A német katolikusok központi bizottságának főtitkára Stefan Vesper egy rádióadásban kijelentette: Big Brother az emberek kárán való pénzszerzés ékes példája. Nem fér a fejébe, hogy miért nézik az emberek a tévében a veszekedést, ahelyett, hogy az otthoni konfliktusaikat dolgoznák fel. Mindenki maga dönti el, hogy beáll-e a leskelődők sorába. "De muszáj nekünk egy ilyen marhaságot megnézni?" - kérdezi Vesper.

A ház alaprajza
(Kattints a nagyításhoz!)
A résztvevők
(Kattints a nagyításhoz!)