Nagy Testvér 1.0

2000.01.04. 11:45
Figyel tégedet, bizony. Ezekben a pre-millenárius időkben már nincs szégyellnivalója annak, aki a 'tévé' szó hallatán könnyekben tör ki és kegyelemért könyörög. Ez ugyanis normális dolog. Volt ugye a Running Man című film, amelyben Arnold Schwarzenegger cicanadrágban láncfűrésszel harcolt a tévé ellen. Volt a Truman Show is, amit nem láttam, a Született gyilkosok, amit meg igen. Szóval mozifilmek készültek a televízió élő szervezetre gyakorolt káros hatásáról ( - és tévéfilmek a mozi elgonoszulásáról), amely szerint a médiumon belüli struggle for life odáig fokozódik, hogy az egy idő után már emberekkel táplálja a kedves nézőket. Ezek utópiák voltak, az ezredvégi magyar tévézés láttán az ember mégis lassan kezd a cicanadrághoz nyúlni: rohangáló ember, Dáridó, A Hét, futó üthetné már paraszt.

A televíziózás azonban nem csak fokozódik, de fejlődik is. Erről tanúskodik az egyik holland televíziós csatorna Big Brother névre keresztelt kisérlete.

A Big Brother a tévéshow-k egy új vonulatába illeszkedik, amelyet még egykoron az MTV The Real World (A való világ) című sorozata indított. Ez egy dokumentarista szappanopera volt, amelyben kb. tíz fiatal nőt, férfit, különböző rasszból, szexuális beállítottságból, összeválogattak egy jól felszerelt tágas villába, hogy éldegéljenek együtt három hónapig, miközben az alagsorban tanyázó stáb jogosult minden pillanatuk képi rögzítésére. Ebből aztán egy érdekes virtuálisan életközeli mese született, lábszagú pózolással és beszédhibás monológokkal. (Akit érdekel, az a M.kir.TV. műsorán megtekintheti az Amíg még élünk c. sorozatot, amely kifejezetten ez ellen művalóságos sztori ellen íródott valódi mű.)

A Big Brother alkotói ezt a megközelítést kicsit átfogalmazták. Egyrészt túladtak a valós világon: kár lenne szódát izzadni a hitelességért, ha az amúgy sem izgat senkit. Másrészt beavatkoztak a műsor számára létrehozott közösség életét befolyásoló szabályokba, amitől a történet olyan pszichodrámává alakul, ami a benne résztvevők számára maga a valóság. Miről hadoválok itt?

Almere kertvárosában van egy masszív mélyépítésű épület, amely kialakítását tekintve valami génsebészeti laboratórium befogadására volna a legalkalmasabb. Minden szobába kamerákat és mikrofonokat, és túloldalról átlátszó tükröket szereltek, amelyeken keresztül a száztíz fős stáb a nap huszonnégy óráján keresztül figyelheti a lakókat. A történtekről a műsort gyártató televízió a hét hat estéjén összefoglalókat sugároz. A dráma lényege a következő: a Bir Brother-ben öt férfi és négy nő vesz részt (életkorok 20-44-ig). Ebből a kilenc főből hetente egy kiesik. Az egyik héten a csoport tagjai szavaznak arról, hogy kinek kell távoznia. A másik héten a nézők szavazatai alapján kell mennie egyiküknek. Aki december 31-én utolsónak marad a játékosok közül 125.000 dollárt nyer. A Nagy Testvér nem más, mint a műsor rendezője, aki néha, amikor az események az unalom posványába látszanak süllyedni, bizonyos résztvevőket különbeszélgetésre hív egy szobába; esetleg feladatot ad az egész csapatnak, pl.: 200 héliummal töltött lufi legyártását.

A történet a kísérlet épületén kívül is folytatódik. Az indulást követő héten a Holland Pszichológusok Társasága nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte a játékot. A társaság által kiadott nyilatkozat szerint a Big Brother mentálisan megbetegítheti a résztvevőket. Eric Haas, a nyilatkozat egyik aláírója szerint, "nem a kamerákkal van baj, mert azokat könnyen megszokják, de amiatt, hogy nem érintkezhetnek a külvilággal, a családjukkal, a csoport válik az őket körülvevő kizárólagos valósággá, ami olyan szintű képmutatás válthat ki, hogy a részvevők elidegenednek maguktól, és elveszítik valóságérzéküket."

Nem úgy Martin, az első tag, akit kiszavaztak a házból. A csoport tagjai úgy nyilatkoztak, hogy azért akarták elküldeni, mert egy unkreatív igénytelen faroknak tűnt. A búcsú ennek ellenére könnyes és ölelkezős volt, és maga Martin is úgy nyilatkozott, hogy visszamenne, ha lenne rá lehetősége.

Az experimentum folyik, akit a szobabelsők és a feldúlt arcok érdekelnek, friss streameket nézegethet a Big Brother honlapján. Holland nyelvtudás nem hátrány.

Én csak azon tűnődöm, hogy ilyen (volt)-e a kommunizmus, és megbetegedtünk-e tőle?