Szilárda
0 °C
6 °C

Újabb román faluban bukkant fel a madárinfluenza

2005.12.01. 18:09
Peripravában is találtak H5-ös vírust, amely már a tizedik román település, ahol madárinfluenzás szárnyast találtak.

Újabb romániai településeken mutatták ki csütörtökön a madárinfluenza H5-ös vírusát, a Duna-deltai Peripravában, valamint Braila megye két falujában. Periprava már a tizedik romániai település szeptember óta, amelyen madárinfluenzás szárnyast találtak.

A Tulcea megyében (a Duna-deltában) található Peripravában egy tyúk teteméből vett mintán mutatták ki a fertőzést. Kis faluról van szó, amelyben mindössze hatvanöt ház és valamivel több mint háromszáz csirke van. A hatóságok ezért ezt a települést is vesztegzár alá helyezik. A hatóságok elpusztítják a baromfiállományt a járvány tovább terjedésének megakadályozására. A lakosságot itt is kártalanítják majd.

Duna-deltán kívül is

Az is bebizonyosodott, hogy a Tulcea megyével határos Braila megyében is jelen van a H5-ös vírus, mégpedig Dudescu és Bumbacari falukban. Mindkettő Scarlatesti település szomszédságában található, ez utóbbi faluban korábban ugyancsak felfedezték a vírus jelenlétét

Gheorghe Flutur egészségügyi miniszter a múlt szombaton jelentette be, hogy az ország keleti részén található Scarlatestben a fertőzés miatt 15 ezer háziszárnyast pusztítanak el. A scarlatesti madárinfluenzás eset volt az első olyan Romániában, amely a Duna-deltán kívül történt.