Ödön
2 °C
11 °C

Falánk medvék, harcias pumák Kaliforniában

2004.07.18. 17:28
A nemzeti parkok medvéi akár egyetlen rágóért is feltörik az autókat, a pumák pedig emberekre támadhatnak a parkokhoz közeli településeken.
Állatok már többször támadtak meg embereket idén az amerikai nemzeti parkokban, és a medvék minden eddiginél falánkabbak, ezért sok park bejáratánál táblák inti óvatosságra a látogatókat, és különféle biztonsági intézkedéseket is hoztak.

A fő veszélyt a medvék jelentik: az évente 3,5 millió látogatót fogadó Yosemite Nemzeti Parkban idén eddig már több mint 200 esetben támadott meg medve turistákat. Ha ugyanis egyszer a medve kiszagolja az élelmet, akár harminc másodperc alatt is feltöri az autót, hogy megdézsmálja a hűtőládát. Szerencsére az utóbbi években nem követeltek halálos áldozatokat a medvék támadásai, de sok látogató szorult orvosi ellátásra harapás és karcolások miatt. Egyetlen rágógumi a kesztyűtartóban elég lehet egy mackó számára ahhoz, hogy szétszedjen egy autót.

Ezért idén először "medveálló" fém tartályban vihetnek csak ételt magukkal azok, akik a Yosemite Nemzeti Parkban akarnak kirándulni, netán táborozni. Azt a korábban bevett trükköt, hogy az ételt egy hosszú kötélen magasra felakasztják egy fára, a medvék már rég átlátták, és vagy addig rázzák a fát, amíg a kötél lehullik, vagy bocsaikat küldik fel, hogy kiszabadítsák a finom falatokat.

Nem ritkán a vadállatok fizetik meg a nyaralók hibáinak az árát: tavaly a park vadőreinek le kellett lőni két medvét, amelyek azért váltak agresszívvá, mert annyira megszokták az emberi eledelt. Pumák az elővárosokban

Súlyos pumatámadások is borzolták idén a nemzeti parkok közelében lakók idegeit. Legutóbb június végén turistákra támadott egy puma az egekbe nyúló fáival milliókat a Sierra Nevadába vonzó Sequoia Parkban. Egy asszony elvesztette egyik szemét, és súlyos lábsérüléseket is szenvedett a támadás következtében. Kísérőinek sikerült késeikkel elzavarniuk a ragadozót, amelyet később vadőrök terítettek le.

Januárban egy puma Los Angeles elővárosaiba is bemerészkedve, súlyosan megsebesített egy 35 éves kerékpározót. Röviddel később egy másik állat karmai közül csak az utolsó pillanatban tudtak kiszabadítani egy asszonyt a látogatók által kedvelt kerékpározó parkban.

Biológusok mintegy hat ezerre becsülik Kalifornia állam puma populációját, s az illetékes hatóságok szerint az elmúlt tíz év alatt három halálos pumatámadás történt, vagyis nincs ok pánikra. A ragadozók megközelítik a lakott településeket, de általában félénkek és igyekeznek rejtőzni. A nem ritkán száz kiló súlyú pumák kedvenc tápláléka a szarvas és más vadon élő állat, de nem egyszer háziállatokat is széttépnek.

Kaliforniában 1990 óta törvény tiltja a puma vadászatot, de ez alól kivételt képez, ha a természetvédelmi parkok közelében lakók fenyegetve érzik magukat. Nehezíti a helyzetet, hogy a terjeszkedő lakónegyedek mind jobban megközelítik a pumák természetes életterét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?