Csökkent a belvízveszély

2003.02.25. 14:29
A szakember szerint csak kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt válhat kritikussá a belvízhelyzet. Továbbra is főleg a Felső-Tisza vidéke, a Dunántúl középső része, és a Dél-Alföld van veszélyben. A kormány most inkább az árvízre koncentrál: kihelyezett ülést tartanak szerdán Szolnokon, ahol a Tisza-völgyet érintő, az árvízvédelmet célzó nagyszabású tervről egyeztetnek.
Továbbra is kétmilliárd köbméternyi a hóréteg víztartalma a Felső-Tisza Bodrog-torkolat feletti vízgyűjtő területén, miután a lassú olvadástól csökkenő vízmennyiséget a határokon túli hegyekben havazás pótolta vissza az utóbbi egy hétben. A nagy mennyiségű olvadó hó és a kedvezőtlen terepadottságok miatt főként a Felső-Tisza vidéken, a Dunántúl középső részén, és a Dél-Alföldön fenyeget a belvíz.

A hómennyiség átlagosnak tekinthető, így csak kedvezőtlen időjárási viszonyok, jelentős mennyiségű csapadék, vagy hirtelen olvadás miatt válhat kritikussá a helyzet - mondta az Indexnek Fazekas László, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője. Márpedig a meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban nem várható csapadék.

A gazdák is felelősek?

Az utóbbi években rendszeresen több tízezer hektár termőföldet öntött el a víz, és ezért a gazdák is felelősek - írja a Magyar Hírlap. A termőterületeken nem alakítják ki a vízelvezetéshez szükséges árkokat, a vizitárulások pedig csak bizonyos összegért végzik el az árkok tisztítását.

A miniszter a belvízveszélyről
A belvízi védekezés, illetve veszélyelhárítás során nem maradhat település ellátatlanul a pénz hiánya miatt - közölte korábban a belügyminiszter. Lamperth Mónika tájékoztatása szerint az önkormányzatok számára a védekezésnél elsõsorban a megyei területfejlesztési tanácsoknál kezelt - összesen mintegy 1,2 milliárd forintos összegű - vis maior alapok jelenthetnek forrásokat a helyhatóságok saját költségvetésükben biztosított pénzkeretei mellett.

A tárcavezetõje ugyanakkor közölte, szükség esetén a Belügyminisztérium 2 milliárd forintos központi vis maior keretét is megnyitják, s ha ez is elfogyna a kormány ez esetben is "helytállna forrásaival".

A Magyar Hírlap információi szerint az ország 42 600 kilométer hosszú belvízelvezető-hálózatának alig 20 százalékát, csak az állami tulajdonban lévő árkokat tartják karban rendszeresen. Medertisztításra, kotrásra tavaly 2,2 milliárd forintot, fenntartási feladatokra egymilliárdot használtak fel.

1999-ben nagyobb volt a veszély

Fazekas László, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta: a folyó Tiszabecs feletti részén a havazás következtében 29 millió köbméterrel nőtt a hó vízkészlete, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vízgyűjtő területen tapasztalt - hasonló mértékű - nappali olvadás nem tudta mérsékelni a Tisza körzetének összes hó mennyiségét.

Fazekas László fontosnak tartotta megemlíteni: a mostaninál 1999 februárjában nagyobb volt a Felső-Tisza vízgyűjtőjén a hó vízkészlete, akkor 3 milliárd köbméternyit mértek. A Tiszán összetorlódott jég mennyiségét 3 millió köbméterre becsülték.

A kormány kihelyezett ülést tart Szolnokon

A kormány kihelyezett ülést tart szerdán Szolnokon, ahol helyi szervezetekkel vitatják meg a Tisza-völgyet érintő, főleg árvízvédelmet célzó Vásárhelyi-terv feladatainak végrehajtását, majd a kabinet tagjai megtekintik a tiszaligeti körgátat. A terv lényege, hogy több ideiglenes víztározó épülne a Tisza mentén, ez a becslések szerint körülbelül 100 milliárd forintba kerül majd.

Az ombudsman katasztrófakezelési programot sürget

Átfogó, stabil, hosszú távú katasztrófakezelési program létrehozását sürgette Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a tavaszi árvízveszély közeledtének apropóján hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében.

A Tisza-menti lakóházak biztosításával, valamint az árvíz- és belvízkárokkal összefüggésben, a tulajdonhoz való jog védelméről készült jelentésében az ombudsman úgy foglalt állást: a katasztrófa-megelőzési program részeként nemzeti katasztrófa alapot kell létrehozni, és azt törvényben, normatív módon kell szabályozni.

  • Hírek
  • Bankszámla