Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Megmutatom a bélyeggyűjteményemet!

2000.05.22. 16:50
A világ egyik legértékesebb bélyeggyűjteménye tekinthető meg hétfőtől Londonban. Erzsébet angol királynő tulajdonában lévő gyűjteményt először pillanthatja meg földi halandó, a Bélyeg Kétezer (Stamp Twothousand) kiállítás egy hétig tart.

Az angol birodalom vezetőjéről elképzelhetetlen, hogy szenvedélyes bélyeggyűjtő, mégis a világ leggazzdagabbjai közé tartozó királynő gyűjteményét százötven millió dollárra értékelik.

Az Earls Court kiállítóközpontban külön biztonsági intézkedéseket kellett bevezetni a Bélyeg Kétezer kiállítás hetére. Az is történelmi eseményként könyvelhető el, hogy földi halandó először nyerhet betekintést a királynő magángyűjteményébe.

A két bélyeg együttesen 1993-ban mintegy négymillió dollárért kelt el, a kék Tupenny ma már egyedül hárommillió dollárt ér

A szenvedélyes bélyeggyűjtők minden valószínűség szerint nyomulni fognak a kiállításon, hisz a gyűjtemény egyik legértékesebb darabja a Tupenny Blue-nak becézett, valamikor angol gyarmatbirodalomhoz tartozó mauritiusi postahivatal által 1847. szeptember 21-én kibocsátott, csekély hárommillió dollárt érő bélyeg.

Az első bélyegek

Miután rendszertelenné és átláthatatlanná vált az angol postai rendszer Rowland Hill úgy vélte itt az ideje a reformra. A kor szokásai szerint a levélért nem a feladó hanem a címzett fizetett, az ár a levél által megtett út arányában változott. Sokan nem tudták kifizetni a bélyeget, a ravaszabbak a borítékra titkosírással írták az üzenetet, így a posta munkája kifizetetlen maradt. Az első öntapadó bélyeg 1840. január 10-én Angliában jelent meg, értéke egy penny volt, és a 15 éves Viktória angol királykisasszonyt ábrázolja, a gyűjtők csak Penny Black néven becézik. Brazilía volt a második ország, ahol bélyeg jelent meg, 1843. augusztus 1-én, 30, 60 és 90 reis értékben. Amerika 1847. július 1-én csatlakozott, a Benjamin Franklin és George Washington arcképével diszített bélyegekkel, Scott 1 és 2 becenevet viselik. A negyedik bélyegkibocsátó ország, illetve az első gyarmat Mauritius volt.

Egy és kétpennys változatokban készültek el, egyenként 500 példányban. A bélyeg a világ első öntapadós bélyegének mintájára készült, annyi különbséggel, hogy Viktória angol királynő arcát a Mauritius és Post Office feliratok keretezik oldalról.

Egyébként a világon ez az egyetlen olyan bélyeg, amelyre a Post Office (Postahivatal) szót is rányomtatták. Miután a bélyegek egy részét a báli meghívókra ragasztották, a fennmaradókat pár nap alatt eladták az érdeklődőknek. A kis széria miatt a mauritiusi bélyegnyomtatás annak idején veszteségesnek bizonyult, eladásából származó bevételek csekélyek voltak.

Manapság a világon 27 darab mauritiusi bélyeg maradt fenn. A tizenöt darab egypennysből csupán kettőt őriztek meg egészben és eredetiben, a kétpennysből tizenkettőről tudnak, ebből négy van épp állapotban.

A világ első öntapadós bélyege a 15 éves Viktória királynőt ábrázolja

Egy Bordeaux (Franciaország) városába küldött borítékon található egy egypennys és egy kétpennys mauritiusi bélyegek tartják a világ bélyegárverési rekordját: 3 829 500 dollárért cseréltek gazdát 1993-ban. Az árverési rekordlistán további 1847-es mauritiusi bélyegek egymillió és egymillió ötszázezer dollár közötti árakkal szerepelnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?