Sára, Márió
2 °C
6 °C

Százmillióért kelt el egy magyar bélyegritkaság

2005.05.24. 08:16
1867. szeptember 8-án adták fel Kőbányán és másnap érkezett Bécsbe az a levél, amelyért százmillió forintot fizetett egy ismeretlen bélyeggyűjtő - értesült a Népszabadság.

A zürichi Corinphila cég a hét végén 85 ezer svájci frankért kiáltotta ki a 138 éves magyar levélritkaságot, de végül az indulóárat sokszorosan meghaladva, ötszázezer svájci franknál koppant a kalapács.

Tévnyomatos bélyeg

A levél a Monarchia-korszak legbecsesebb darabjainak egyike, különlegességét a rajta lévő bélyegritkaság adja - tudta meg a Népszabadság Visnyovszki Gábor bélyegszakértőtől. Abban az időben ugyanis az ötkrajcáros bélyegek voltak piros színűek, tévedésből azonban 3-as értékszámmal is nyomtattak piros bélyegeket, és ezek egy része kikerült a forgalomba. Máig azonban mindössze hat ilyen tévnyomatos bélyeg került elő, s közülük is csak kettő maradt fenn borítékon.

Az egyik levelet egy nyolc évvel ezelőtti budapesti árverésen 38 millió forintért magyar állami befektetők szerezték meg, és jelenleg a budapesti Bélyegmúzeumban őrzik.

A most eladott levél az ötvenes-hatvanas években került ki Magyarországról Ausztriába, a híres Jerger-gyűjteménybe. Az örökösök nélkül elhunyt osztrák filatelista, Anton Jerger hagyatékából jutott végül a mostani aukcióra a Felix Pfeiffernek címzett levél, s érte el minden idők legnagyobb magyar bélyegárát.