Őrizetbe vették Jelcin egykori bizalmasát

2003.03.25. 14:15
Londonban őrizetbe vették Borisz Berezovszkijt, az egyik legbefolyásosabb orosz milliárdost, Borisz Jelcin volt orosz elnök egykori bizalmasát. Azzal vádolják, hogy 1994-95-ben 13 millió dollár értékben személygépkocsikat tulajdonított el a legnagyobb orosz autógyártól.
A londoni rendőrség keddi tájékoztatása szerint a csalással vádolt Berezovszkijt még hétfőn fogták le, az orosz kormány kérésére. A brit kormánynak még tavaly novemberben eljuttatott orosz kiadatási kérvény alapja az a vád, hogy Berezovszkij a kilencvenes évek közepén, amikor a LogoVaz autóipari vállalat igazgatója volt, 60 milliárd rubellel - mai árfolyamon csaknem 2 milliárd dollárral - károsította meg a szamarai régió kormányzatát, több ezer autó "baráti" elosztogatásával és egyéb tranzakciókkal.

Berezovszkijjal együtt őrizetbe vette a Scotland Yard Julij Dubovot, a LogoVaz egykori helyettes vezetőjét is. A két gyanúsítottat óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de április 2-án meg kell jelenniük a londoni rendőrbíróság előtt, a kiadatási eljárás megkezdése végett.

Berezovszkij Borisz Jelcin volt orosz államfő környezetének egyik befolyásos tagja volt, de Vlagyimir Putyin elnöksége idején egyik célpontja lett az új államfő korrupcióellenes kampányának. Végül, miután több eljárást is indítottak ellene, 2000 végén az önkéntes száműzetést választotta.

A vád szerint 13 millió dollárnyi autót lopott

Londonban él, és leggyakrabban az emigráns csecsen ellenzék támogatójaként szerepel a hírekben. Állítólag továbbra is komoly érdekeltségei vannak az orosz autó-, olaj- és médiaüzletben. Ő hozta létre még a nyolcvanas években a LogoVaz autókereskedelmi céget, amely a legnagyobb orosz autógyárral, a Ladákat előállító Avtovazzal állt kapcsolatban.

Oroszországban egyebek között azzal vádolja az ügyészség Berezovszkijt, hogy 1994-95-ben 13 millió dollár értékben személygépkocsikat tulajdonított el a legnagyobb orosz autógyártól, az AvtoVaztól. Berezovszkij és üzlettársa 1989-ben alakította a LogoVaz társaságot, amely az AvtoVaz hivatalos forgalmazójává vált, később pedig a Berezovszkij befektetéseit kezelő holdingként működött.

Cáfolja a vádakat

Oroszország tavaly november elején hivatalosan kérte Nagy-Britanniától, hogy adja ki Borisz Berezovszkijt. Az orosz főügyészség szeptemberben indított bűnvádi eljárást Berezovszkij és egyik üzlettársa, Badri Patarkacisvili ellen. A kiadatási kérelem előtt egy héttel egy moszkvai bíróság letartóztatási parancsot adott ki Berezovszkij, Patarkacisvili, valamint Julij Dubov ellen.

Berezovszkij cáfolja a korrupciós vádakat, és a minap azt mondta a BBC-nek: meggyőződése, hogy meg tudja védeni magát a brit bíróság előtt.

  • Hírek
  • Hírek