Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Berlusconi: Ha elítélnek sem mondok le

2003.05.23. 15:02
Az olaszországi baloldali ellenzék nem követelné Silvio Berlusconi lemondását, ha esetleg elítélnék őt első fokon az ellene folyó korrupciós perben. Az ellenzéki politikus Berlusconi csütörtöki tévényilatkozatára reagált, melyben az olasz kormányfő kijelentette, be akarja fejezni a népakarat révén ráruhazott feladatot és nem mond le.
A Porta a porta című beszélgetőműsorban csütörtökön kijelentette: akkor sem mond le kormányfői tisztségéről, ha netán elítélnék a perben, be akarja fejezni a népakarat révén ráruházott feladatot. Még azt is meglebegtette, hogy a június 11-ére tervezett bírói meghallgatáson olyan bejelentéseket készül tenni, amelyektől sokan tartanak.

"Berlusconi alkalmatlan"
Olaszország július 1-jével átveszi az Európai Unió soros elnöki posztját, de Silvio Berlusconi olasz kormányfő alkalmatlan a jelenlegi helyzetben szükséges vezetői szerepre, mint ahogy alkalmatlan volt megválasztása idején a miniszterelnöki posztra is - írta május elején a The Economist, amely lemondásra szólította fel a politikust. "Európa politikailag megosztott, gazdaságának motorja ki-kihagy, az iraki háború megmérgezte viszonyát fő szövetségesével, az Egyesült Államokkal, emellett tíz új tagállam készül belépni a klubba, és ha a kibővített unió nem akar teljesen megbénulni, egyezségre kell jutnia az új alkotmányról. Mindehhez tisztánlátásra, kifinomult diplomáciai érzékre és kikezdhetetlen megbecsültségre alapuló erkölcsi magasságra van szükség, amelyre Berlusconi nem képes" - írta a londoni lap.
Prodit is bemártotta

Az olasz közvéleménynek nem kell sokat találgatnia, kikre is gondol a nagyvállalkozóként politikai pályára lépett Berlusconi. Az ellen folyó per ugyanis a SME élelmiszeripari vállalat nyolcvanas évekbeli privatizálásának a körülményeit vizsgálja, nevezetesen azt, hogy Berlusconi üzleti érdekcsoportja fizetett-e annak idején kenőpénzeket e vállalat megszerzése érdekében.

Berlusconi azt állítja, hogy az akkori állami szuperholding, az IRI olcsó pénzen akarta elkótyavetyélni a vállalatot, s ezt akadályozta meg ő a nyertesnek bizonyult - drágább - vételi ajánlatával. A korrupció tényét tagadja, sőt a legutóbbi bírói meghallgatáson vádlottból vádlóvá vált. Romano Prodit, az Európai Bizottság mostani és az IRI akkori elnökét keverte nem tisztességes üzleti machinációk gyanújába.

Prodit - aki néhány évvel ezelőtt az Olajfa balközép koalíció élén miniszterelnök is volt - a következő parlamenti választásokon a balközép jelöltjeként tartják számon, így sokak szerint az egész ügy politikai színezetet ölt. A vasárnapi helyhatósági választások küszöbén a miniszterelnök ráadásul ismét "lekommunistázta" Romano Prodit és a baloldali ellenzék vezetőit.

"Hivatalban lévő közjogi méltóság ellen ne folyjon per!"

Berlusconi saját bíráit is a baloldal szolgálatában álló, politikai hajtóvadászatot folytató, "vörös" elemeknek tekinti. Ezért szeretné keresztülvinni, hogy a parlament mielőbb hozzon döntést: függesszenek fel minden pert, amely egy adott pillanatban a legmagasabb közjogi méltóságok ellen folyik, legalábbis addig, amíg hivatalban vannak. Berlusconi a televízió nyilvánossága előtt jelezte: parlamenti vizsgálóbizottságot szeretne létrehozni, amely a SME-per hátterét vizsgálná, vagyis az ügyet kezelő igazságügyi személyek lennének majd a gyanúsítottak.

A baloldali ellenzék többször is jelezte: nem kívánja Berlusconi lemondását, ha esetleg elítélnék első fokon, hiszen az ártatlanság vélelme akkor még érvényesülne. Nem is lenne érdeke az országnak, hogy éppen az európai uniós soros elnökség időszakában maradjon kormányos nélkül Itália.