Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Berlusconi mindent tagadott

2003.05.05. 21:04
Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök hétfőn a milánói bíróság előtt tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint a nyolcvanas években korrupciós ügylet révén vásárolta volna meg a SME egykori élelmiszeripari állami céget, sőt egyenesen azt állította, hogy a nemzet javát szolgálta ezzel.
A szövevényes perben az illetékes bíróság azt próbálja kideríteni, miként kerülhetett a Berlusconi tulajdonában volt Fininvest, illetve a Barilla és a Ferrero által létrehozott csoport (Iar) kezébe a SME, amelyet az IRI állami szuperholding a nyolcvanas években kínált eladásra. Az IRI ugyanis 1985-ben már megállapodott a Carlo De Benedetti által irányított Buitoni céggel arról, hogy a holding átengedi e magánvállalatnak a SME-ben való részesedését 497 milliárd líráért.

Nem sokkal később azonban a Iar 600 milliárd lírás vételi ajánlatát fogadta el az állam. Benedetti bírósági úton támadta meg a döntést, követelve, hogy utólag az IRI és a Buitoni által kötött előszerződést tekintsék érvényesnek. Az illetékes bíróság azonban elutasította De Benedetti e keresetét, szentesítve a Berlusconi érdekeltségi körébe tartozó üzleti csoport győzelmét. A kilencvenes években azonban egy hirtelen felbukkant tanú azt állította egy bíróság előtt, hogy az egész privatizációs ügylet korrupciónak, azaz bírósági személyek megvesztegetésének volt az eredménye.

A mostani per veszélyezteti a miniszterelnök politikai pozícióját

Berlusconi ezért szerepel vádlottként a milánói bíróság előtt. Hétfőn azért jelent meg a bírák előtt, hogy "spontán nyilatkozat" formájában idézze fel a SME-ügy főbb állomásait a maga olvasatában. Egyórás beszédében leszögezte: nem követett el bűncselekményt, sőt, az állam javát szolgálta a SME megkaparintásával. Bettino Craxi volt miniszterelnök ugyanis felháborodott akkor az IRI-Buitoni megállapodás "titkos jellegén", szerinte az állami holding potom pénzért akarta volna eladni a SME-t, megkárosítva ezzel az államot. Így Craxi Berlusconit kérte meg, hogy "lépjen közbe". "Semmi közvetlen érdekeltségem nem volt az ügyletben" - szögezte le Berlusconi.

A SME-per három évvel ezelőtt kezdődött, s Itáliában ez az első eset, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök ellen folyik büntető eljárás. Berlusconi ellen korábban is indultak perek, mindegyik még nagyvállalkozói korában történt állítólagos korrupciós ügyekről szólt. Ez a mostani azonban veszélyezteti a miniszterelnök politikai pozícióját, hiszen akár el is ítélhetik, de a per ténye önmagában is rontja tekintélyét az európai uniós soros elnökség átvételének a küszöbén.

A baloldali ellenzék azt vallja, hogy Berlusconi politikai hatalmával visszaélve próbál megmenekülni a felelősségre vonástól. Ügyvédei most mindent megtesznek a tárgyalás időbeli elhúzódásáért. Csaknem kétezer tanút kívánnak felvonultatni, gyakorlatilag a politikai élet legfontosabb szereplőit, akiknek valamilyen módon közük volt a SME-ügyhöz. Romano Prodit is bíróság elé kívánják citálni, mivel az európai bizottság jelenlegi elnöke volt akkoriban az IRI elnöke. Prodi hétfőn Bolognában újságírók kérdésére válaszolva kijelentette: nem szorong a per kimenetele miatt, hiszen ő nem vádlott, csupán tanú ebben az ügyben, amit pedig elmondhatott a dologról, azt már előadta korábbi vallomásában a bíróságnak.