Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tömeges rosszullét a kórházban

2001.11.21. 14:15
Közel hatvan egészségügyi dolgozó betegedett meg szerda reggel. Az ápolók és az orvosok a szombathelyi Markusovszky Kórház dolgozói, és föltehetően az előző napi ebédtől lettek rosszul. A kórház jelezte az esetet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál, amely már megkezdte a vizsgálatot.
Az esetről Lakner László, az intézmény igazgató-főorvosa tájékoztatta az MTI-t. A dolgozók közül többen otthon is maradtak, s rosszullétre, enyhébb hasmenésre panaszkodtak azok is, akik megjelentek munkahelyükön.

Egy vendéglőből származott az étel

A kórházban a dolgozók számára külön konyhában főztek, ezt azonban az épület statikai problémái miatt átmenetileg be kellett zárni, ezért az ebédet egy szombathelyi vendéglőből hozatták.

Lakner László elmondta, hogy a betegellátásban nem okoz semmiféle fennakadást a dolgozók kiesése, helyettesítésekkel, munkaátszervezéssel meg tudják oldani a kérdést.

Angyal Márta, a Vas Megyei Állami Népegészségügyi Szolgálat főorvosa az MTI érdeklődésére elmondta, hogy szerdán 169 kórházi dolgozó fogyasztott az ebédből, amely tavaszi húsgombóc leves és mákos tészta volt. - Akik a levesből nem ettek, azok nem panaszkodtak rosszullétre, ezért azt valószínűsítjük, hogy a húsgombócban lehetett valamilyen kórokozó - közölte.

Nem dolgozhatnak

A főorvos beszámolt róla, hogy a mintavételek a szombathelyi vendéglőben és a kórház melegítőkonyhájában is megtörténtek, de csak később tudják megmondani, hogy valójában mi okozta a megbetegedéseket.

Az ÁNTSZ a rosszullét tüneteit mutató orvosoknak és ápolóknak egyelőre megtiltotta, hogy műtőben dolgozzanak - fűzte hozzá Angyal Márta.