Szilárda
0 °C
6 °C

Betiltották a táncot és a Gullivert a pakisztáni Lahorban

2003.07.29. 11:17
A pakisztáni Lahorban szeméremsértésnek minősül a színpadi tánc, de egy kebel megemlítése miatt betiltották a Gulliver utazásai című szatirikus regényt is.
"Szeméremsértő" mivoltával indokolva betiltották a pakisztáni Lahorban a színpadi táncot, s a helyi egyetem frissen készült irodalmi tilalmi listáján szerepel Jonathan Swift Gulliver utazásai című szatirikus regénye is egy női kebel leírása miatt.

A lahori egyetem vezetőségének megbízásából az oktatási intézmény egyik docense állította össze az iszlám szellemében kifogásolható irodalmi művek listáját. Az egyetem vezetősége is "magasabb helyről" kapott utasításnak engedelmeskedett a megbízás kiadásával - jelentette kedden a német dpa hírügynökség, lahori egyetemi oktatóktól kapott tájékoztatásra hivatkozva.

Ernest Hemingway első regénye (Fiesta. A nap is felkel) szintén listára került, mert "szexuális tekintetben minden szereplője letért a helyes útról". John Donne XVI-XVII. századi angol költő költeményeiből az derül ki a tilalmi lista készítőjének véleménye szerint és végtelen megbotránkozására, hogy a költő "legszívesebben minden nővel ágyba bújt volna".

Miközben Pervez Musarraf pakisztáni elnök a radikális muzulmán mozgalmak elleni harc bástyájaként igyekszik beállítani hazáját a Nyugat előtt, a mollák hatalma egyre növekszik Pakisztánban, még Lahorban, az ország szellemi, kulturális életének központjában is - jegyzi meg tudósításában a német hírügynökség.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft