Márk
13 °C
28 °C

Madárinfluenzás importcsirke Kínából

2006.04.06. 07:39
Vietnámban olyan vírusos baromfikat találtak, melyek illegálisan kerültek az országba Kínából. Ellenőrizhetetlenné vált a csempészés, naponta 10-12 tonna baromfi megy át a két ország határán.

Kínából illegálisan importált baromfiban mutattak madárinfluenza-vírust Vietnamban - közölték csütörtökön a helyi egészségügyi hatóságok.

Mint a vietnami mezőgazdasági minisztérium állategészségügyi intézetének igazgató-helyettese közölte, a múlt héten 30 mintát vizsgáltak a Hanoitól északra fekvő Lang Son tartományba érkezett kínai baromfiszállítmányból, és egyikükben a madárinfluenza H5 vírusát lokalizálták. További tesztek szükségesek annak megállapítására, hogy a vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusáról van-e szó. Ugyancsak mintákat vettek a szintén Kínával határos Quang Ninh tartományba becsempészett kínai baromfiból.

A madárinfluenza 2003 vége óta 42 halálos áldozatot követelt Vietnamban. Tavaly december óta azonban egyetlen gazdaságban sem észleltek fertőzést, és az utolsó emberi haláleset novemberben következett be.

A vietnami állami televízió szerint ellenőrizhetetlenné vált a csempészés a kínai-vietnami határon, amelyen keresztül naponta 10-12 tonna baromfi érkezik illegális körülmények között Vietnamba.