Klaudia
-4 °C
2 °C

WHO: emberről emberre is terjed a madárinfluenza

2006.05.24. 06:40
Az Egészségügyi Világszervezet vizsgálata szerint egy indonéz férfi halálát már egy olyan madárinfluenza-vírus okozta, mely emberről emberre terjed. Egy hattagú családot ölt meg a kór, a WHO szerint bizonyított, hogy egyikük nem madártól fertőződött.

A madárinfluenza-vírus emberről emberre történő válfaja okozhatta a közelmúltban egy indonéz férfi halálát - állapította meg kedd este az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Családi járvány

A szervezet képviselői Indonéziában vizsgálták azt az esetet, amelynek során az influenza H5N1-es vírusa egy hat fős családot fertőzött meg Észak-Szumátrán, s mind a hatan meghaltak a fertőzés következtében. A WHO most arra a következtetésre jutott, hogy az utolsó halálesetet, egy fiát ápoló 32 éves férfi halálát a vírus emberről emberre történő válfaja okozhatta. A közleményből ugyanakkor kitűnt, hogy a "családi járvány" kitörésének egyértelmű oka még nem bizonyított.

Az eddigi legsúlyosabb fejlemény
"Közegészségügyi szempontból mindeddig ez volt a legsúlyosabb fejlemény. Ilyen hosszú fertőzéslánccal még nem találkoztunk. Eddig nem volt tudomásunk olyan esetről, amelyben ne le lett volna magyarázat arra, hogy a betegek hogyan fertőződtek meg" - mondta szerdán Peter Cordingley, a WHO nyugat-csendes-óceáni szóvivője egy tévéinterjúban.

A WHO szakértői utaltak arra is, hogy amennyiben feltevésük beigazolódik, akkor sem az emberről emberre terjedő vírus első megjelenéséről van szó. Úgy vélekedtek, hogy korlátozott számban ilyen jellegű fertőzések korábban történhettek más országokban is.

Tovább vizsgálják

A szakértők hangoztatták azt is, hogy tovább vizsgálják az indonéziai esetet. Hozzáfűzték, hogy az eddigi ismeretek szerint a vírusfertőzés emberről emberre nem terjed könnyen, ami ellentmond annak, hogy - mint sokan aggódnak - milliókat veszélyeztető, világméretű járvány alakuljon ki.

A szóban forgó indonéz család első tagja áprilisban betegedett meg a fertőzés következtében.