Tizenegyezer madarat ellenőriznek Magyarországon

2005.10.14. 08:04
A keleti megyékre koncentrálva 11 ezer madarat ellenőriznek az állatorvosok Magyarországon. A főallatorvos szerint ebből a mintából meg fogják tudni állapítani, hogy jelen van-e hazánkban a szárnyasokat pusztító kór.
A magyar állategészségügyi hatóságok kilencezer házi tartásban lévő és kétezer vadmadarat ellenőriznek, hogy megállapítsák, nem hordozzák-e a madárinfluenza vírusát - közölte a főállatorvos pénteken reggel az egyik kereskedelmi rádiónak adott nyilatkozatában.

 

Tizenegyezer madár vizsgálata az Európai Unió szakértői szerint statisztikailag elegendő ahhoz, hogy biztonsággal meg lehessen állapítani, van-e Magyarországon megbetegedés - mondta el Süth Miklós a Klubrádiónak.

 

Leszögezte, hogy jelenleg Magyarországon nincs madárinfluenza, de mivel egy szomszédos országban, Romániában vannak megbetegedett és elhullott állatok, ezért "nagyobb lehet a valószínűsége", hogy a madárinfluenza átterjed Magyarországra, mint azokban az országokban, amelyek nem szomszédosak ilyen országokkal.

 

 

Gubbaszt a beteg madár

 

A főállatorvos közlése szerint emiatt elsősorban a keleti megyékben kell szigorítani az ellenőrzéseket.

 

Az állattartó köteles értesíteni az orvost, ha a baromfinak megváltozik a viselkedése, egészségi állapota - hangsúlyozta Süth Miklós. Hozzátette: a madárinfluenza jellemző tünetei, hogy a madár gubbaszt, bágyadt, étvágytalan, s a megbetegedés után igen rövid idő múlva elpusztul. Az is jellemző a járványra, hogy rövid idő alatt nagy számú baromfi hullik el.

 

A főállatorvos, kérdésre válaszolva, azt is elmondta, hogy a piacokat is fokozottan ellenőrzik a hatóságok.

 

 

Figyelmeztetett a dél-koreai kormány
Madárinfluenza-veszélyre figyelmeztetett a dél-koreai mezőgazdasági minisztérium pénteken, tekintettel arra, hogy október végén megkezdődik a vándormadarak északi irányból történő átvonulása a Koreai-félszigeten. Utoljára tavaly év elején tört ki madárinfluenza-járvány a távol-keleti országban, de Szöul azóta több intézkedést is bevezetett a járvány egy esetleges újabb kitörése ellen. Dél-Korea add otthon egy olyan nemzetközi kutatóintézetnek is, amely üzleti társulást hozott létre a betegség terjedésének figyelésére és a vírusa elleni vakcina kifejlesztésére. A szöuli agrártárca figyelmeztette a baromfitartó gazdákat: akadályozzák meg, hogy állataik vándormadarakkal érintkezzenek.