Gerzson
-3 °C
3 °C

Egyre több a madárinfluenzás beteg

2005.01.31. 08:05
Egy hónap alatt tizenkettőre emelkedett a madárinfluenza halálos áldozatainak száma Vietnamban. Thaiföldön két újabb tartományban ütötte fel fejét a madárinfluenza. A madárinfluenza emberre is veszélyes válfaját, a H5N1-es vírusváltozatot mutatták ki több baromfitenyészetben.
Egy hónap alatt tizenkettőre emelkedett a madárinfluenza halálos áldozatainak száma Vietnamban: legutóbb egy tízéves kislány halt meg a betegségben az ország déli részében - közölték hétfőn kórházi illetékesek.

A kislány vasárnap este halt meg - közölte Ho Si Minh-város 1. számú gyermekkórházának egyik orvosa.

A Mekong deltájában található Long Anból származó kislányt tavaly fertőzte meg a madárinfluenza kórokozója és január 20-án került kórházba, ahol napok óta lélegeztető gépen tartották.

December 30. óta a madárinfluenza vírusa tizenkét ember halálát okozta az ázsiai országban. 2003 vége óta a betegségnek harminckét halálos áldozata volt Vietnamban és tizenkettő Thaiföldön.

A járvány 31 vietnami tartományban terjedt el és eddig közel egymillió baromfit kellett elpusztítani.

Újabb területeken

Két újabb thaiföldi tartományban ütötte fel fejét a madárinfluenza, így jelenleg már hat tartományban jelentkezik a halálos kór - közölték hétfőn thaiföldi tisztségviselők.

A madárinfluenza emberre is veszélyes válfaját, a H5N1-es vírusváltozatot mutatták ki helyi szakemberek az északi Uttaradit és Nakhonszavan tartományokban lévő baromfitenyészetekben - tudatta közleményben a thaiföldi mezőgazdasági minisztérium.

A két tartományban eddig 78, illetve 37 baromfi veszett oda a vírus miatt, további húszat a tenyésztők elővigyázatosságból vágtak le.

A betegséget terjesztő H5N1 vírus tavaly 42 ember halálát okozta Ázsiában, a halálesetek zöme Vietnamban történt, de Thaiföldön is 12 áldozatot szedett. Thaiföldön január elején ütötte fel ismét fejét a kór, s a kormány 124 milliós pénzügyi keretet irányzott elő a betegség elleni küzdelemre.