Felfújható hullaházakkal készülnek az influenzára

2005.01.24. 14:33
A negyvenmillió ember halálát okozó spanyolnáthával vetekedő influenzajárványtól tart a brit kormány. A szakértők szerint a régóta esedékes világjárvány a lakosság 50-75 százalékának a beoltása esetén is legalább annyi halottat követelne, mint az első világháborút követő megbetegedéshullám. A brit kormány evakuálási tervekkel és felfújható hullaházakkal is készül.

Felfújható hullaházakkal és teljes városok kiürítésének terveivel készül a világméretű influenzajárványra a brit kormány. "Az emberek azt hiszik, hogy a terrortámadások jelentik a legnagyobb veszélyt, de sokkal valószínűbb, hogy az influenza fog pusztítani. Statisztikusaink szerint régóta esedékes egy járvány. A kilátások rémisztőek, nem is nagyon hagynak aludni esténként", nyilatkozta a Guardiannak egy, a neve elhallgatását kérő kormánytisztviselő.

Népvándorlás indulhat

A brit kormány a madárinfluenza újbóli kitörése után kezdett komolyan felkészülni egy világjárványra. A madárinfluenzában december óta negyvenöten betegedtek meg Délkelet-Ázsiában, harmincketten életüket is vesztették. Az ENSZ egészségügyi szervezete a WHO szerint a megbetegedéseket okozó vírus az emberi influenzával kombinálódva a negyvenmillió emberéletet követelő, 1918-19-es spanyolnáthához hasonlóan drámai járványt okozhat.

A brit kormány részletes terveket dolgozott ki a járvány megfékezésére. Első körben még Délkelet-Ázsiában, a járvány legvalószínűbb kirobbanási helyén szűrnék a Nagy-Britanniába utazókat. Ha egy fertőzött mégis átjutna az ellenőrzéseken, Nagy-Britanniában zárnák karanténba. Ha ez sem lenne elég a járvány elkerüléséhez, akár teljes városok, több millió ember evakuálására is sor kerülhet, írja a Guardian.

Halottak százezreivel számolnak

Az evakuálás tervei a napilap értesülései szerint megegyeznek a London elleni terrorcsapás esetére tervezett evakuálás terveivel. A hatóságok szerint a pánikban az utak járhatatlanná válhatnak, így a legtöbb embert vonaton menekítenék ki.

A kormány a legdrámaibb forgatókönyvre felfújható hullaházakkal készül fel.

Készültek tervek a járvány terjedésének gyógyszeres megakadályozására is. Egy új oltóanyag, ha a betegséget nem is gyógyítja, megakadályozza a fertőzés továbbadását. A Guardian értesülései szerint ugyanakkor gondot okoz, hogy legfeljebb az öregek és a legyengült szervezetűek beoltásához van elegendő oltóanyag. Pedig ahhoz is, hogy a járvány pusztítását legalább a spanyolnáthajárvány szintjére tudják korlátozni, legalább a lakosság 50-75 százalékát kellene beoltani. És ha ez sikerülne, a szakértők még akkor is negyedmillió halottal számolnak, csak Nagy-Britanniában.

Az aggályokat növeli, hogy a kormány szakértői szerint jóideje esedékes egy influenza-világjárvány. A világjárványok viszonylagos rendszerességgel szoktak megjelenni, 1968 óta azonban nem volt nagyobb influenzajárvány. Akkor a Hong Kongból elinduló vírus hétszázezer emberéletet követelt.