Jenő
-3 °C
6 °C

Felfújható hullaházakkal készülnek az influenzára

2005.01.24. 14:33
A negyvenmillió ember halálát okozó spanyolnáthával vetekedő influenzajárványtól tart a brit kormány. A szakértők szerint a régóta esedékes világjárvány a lakosság 50-75 százalékának a beoltása esetén is legalább annyi halottat követelne, mint az első világháborút követő megbetegedéshullám. A brit kormány evakuálási tervekkel és felfújható hullaházakkal is készül.

Felfújható hullaházakkal és teljes városok kiürítésének terveivel készül a világméretű influenzajárványra a brit kormány. "Az emberek azt hiszik, hogy a terrortámadások jelentik a legnagyobb veszélyt, de sokkal valószínűbb, hogy az influenza fog pusztítani. Statisztikusaink szerint régóta esedékes egy járvány. A kilátások rémisztőek, nem is nagyon hagynak aludni esténként", nyilatkozta a Guardiannak egy, a neve elhallgatását kérő kormánytisztviselő.

Népvándorlás indulhat

A brit kormány a madárinfluenza újbóli kitörése után kezdett komolyan felkészülni egy világjárványra. A madárinfluenzában december óta negyvenöten betegedtek meg Délkelet-Ázsiában, harmincketten életüket is vesztették. Az ENSZ egészségügyi szervezete a WHO szerint a megbetegedéseket okozó vírus az emberi influenzával kombinálódva a negyvenmillió emberéletet követelő, 1918-19-es spanyolnáthához hasonlóan drámai járványt okozhat.

A brit kormány részletes terveket dolgozott ki a járvány megfékezésére. Első körben még Délkelet-Ázsiában, a járvány legvalószínűbb kirobbanási helyén szűrnék a Nagy-Britanniába utazókat. Ha egy fertőzött mégis átjutna az ellenőrzéseken, Nagy-Britanniában zárnák karanténba. Ha ez sem lenne elég a járvány elkerüléséhez, akár teljes városok, több millió ember evakuálására is sor kerülhet, írja a Guardian.

Halottak százezreivel számolnak

Az evakuálás tervei a napilap értesülései szerint megegyeznek a London elleni terrorcsapás esetére tervezett evakuálás terveivel. A hatóságok szerint a pánikban az utak járhatatlanná válhatnak, így a legtöbb embert vonaton menekítenék ki.

A kormány a legdrámaibb forgatókönyvre felfújható hullaházakkal készül fel.

Készültek tervek a járvány terjedésének gyógyszeres megakadályozására is. Egy új oltóanyag, ha a betegséget nem is gyógyítja, megakadályozza a fertőzés továbbadását. A Guardian értesülései szerint ugyanakkor gondot okoz, hogy legfeljebb az öregek és a legyengült szervezetűek beoltásához van elegendő oltóanyag. Pedig ahhoz is, hogy a járvány pusztítását legalább a spanyolnáthajárvány szintjére tudják korlátozni, legalább a lakosság 50-75 százalékát kellene beoltani. És ha ez sikerülne, a szakértők még akkor is negyedmillió halottal számolnak, csak Nagy-Britanniában.

Az aggályokat növeli, hogy a kormány szakértői szerint jóideje esedékes egy influenza-világjárvány. A világjárványok viszonylagos rendszerességgel szoktak megjelenni, 1968 óta azonban nem volt nagyobb influenzajárvány. Akkor a Hong Kongból elinduló vírus hétszázezer emberéletet követelt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?