Pusztító világjárványtól tart a WHO

2004.01.27. 15:39
A madárinfluenza emberek millióinak életét is kiolthatja, ha a legveszélyesebb vírustörzs egyesül az emberi influenza éppen Ázsia felé közeledő változatával - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet.
A WHO nyugat-csendes-óceáni irodájának vezetője, Sigeru Omi azt mondta kedden Hanoiban: fennáll a lehetősége annak, hogy a kétféle vírus találkozik, mutációt képez és világméretű járványt, úgynevezett pandémiát okoz. Az illetékes szerint ezért égetően fontos megakadályozni, hogy létrejöjjön ez a molekuláris szintű mutáció. "Mindig fennáll annak a veszélye, hogy egy ilyen járvány komoly pandémiává fajul, ami már nemcsak néhány száz, hanem több millió embert érintene szerte a világban" - mondta a WHO-illetékes.

Ázsia felé közeledik

Sigeru Omi utalt arra, hogy az emberi influenzának jelenleg az európai kontinensen és Észak-Amerikában észlelt H3N2 törzse Ázsia felé közeledik. Az Egészségügyi Világszervezet szerint valós veszélyt jelent, ha ez az emberi vírustörzs találkozik a madárinfluenza leggyilkosabb változatával, az Ázsiában már legalább 8 halált okozó H5N1 törzsével. Az 1918-19-es influenza-világjárvány a becslések szerint 50 millió ember életét is kiolthatta. További pandémiák törtek ki 1957-58-ban, valamint 1968-69-ben, és ez utóbbi során fejlődött ki az influenza jelenleg terjedő H3N2 vírusa.

Az Egészségügyi Világszervezet úgy véli, hogy a vírust a költöző vízi szárnyasok terjesztik a délkelet-ázsiai térségben. A betegség eddig mindig állatról terjedt át emberre, emberről emberre történt átvitel esete még nem ismeretes.

Riasztó számok

Ázsiában kedden tovább gyorsult a madárinfluenza terjedése. Immár Kína és Laosz is jelentette a betegség feltűnését, és ezzel 10-re emelkedett a kór legsúlyosabb formája által érintett ázsiai országok száma. A járvány riasztó mértékben terjedt az elmúlt három napban, és legalább 8 ember életét oltotta ki két országban: hatét Thaiföldön, kettőét pedig Vietnamban. Ha további 5 gyanús thaiföldi halálesetben is igazolódik a madárinfluenza szerepe, a kór halottjainak száma eléri a 13-at.

Bizonyítottan eddig két országban - Thaiföldön és Vietnamban - betegedtek (és haltak) meg emberek madárinfluenzában, de kedden az indonéziai Bali szigetéről is azt jelentették, hogy egy hároméves kislány a madárinfluenzáéval azonos tüneteket mutat. Bali szigetén az elmúlt hónapokban csirkék ezrei, Indonézia-szerte pedig milliói pusztultak el. A madárinfluenza tüneteit mutató kislány édesanyja is egy csirkefarmon dolgozik. Kambodzsából két gyanús esetet jeleztek eddig.

Vietnamban egy négyéves gyermek a nyolcadik személy, aki pozitívan reagált a madárinfluenza-tesztre. A kisfiút már teljesen gyógyultan hazaengedték a hanoi gyermekkórházból, a hét másik - egy kivételével gyermekkorú - beteg közül azonban hat belehalt a kórba.

Az FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Főosztályának rendelkezése
A thaiföldi központi állategészségügyi hatóság 2004. 01. 23-án arról értesítette a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatalt (OIE), hogy 2004. 01. 20-án egy baromfiállományban madárinfluenza (HPAI) járvány kitörését észlelték. Az Európai Unió Bizottság 2004/84/EC (2004. 01. 23.) sz. határozatát is figyelembe véve azonnali hatállyal, további intézkedésig az alábbi rendelkezéseket léptetjük életbe:

  • tilos Thaiföldről élő baromfi, futómadár és keltető tojásuk behozatala,
  • tilos a Thaiföldről származó baromfi-, futómadarak-, természetben vadonélő szárnyas apróvad és tenyésztett szárnyas haszonapróvad friss húsának, és a fent megadott fajok húsát tartalmazó vagy húsából készült húskészítmények behozatala,
  • tilos Thaiföldről állateledel gyártására szolgáló a fenti állatfajokból származó nyers alapanyag behozatala,
  • tilos Thaiföldről étkezési árutojás behozatala.

    A tiltások nem vonatkoznak a 2004. január 1. előtt levágott állatok húsára és húskészítményekre, valamint az úton levő olyan szállítmányokra, amelyekre vonatkozó állategészségügyi bizonyítványt 2004. január 20. előtt állítottak ki.