Bernadett
-2 °C
4 °C

Kiutasított románt zsarolt két rendőr

2006.02.24. 11:40
Az ügyészség gyanúja szerint egy évig zsarolt folyamatosan egy kiutasított román állampolgárt két budapesti rendőr és egy volt kollégájuk. A rendőröket csütörtökön tetten érték, a megzsarolt feljelentést tett.

Minősített vesztegetéssel és zsarolással gyanúsítottak meg két jelenlegi és egy volt rendőrt egy kiutasított román állampolgár feljelentése alapján az ügyészségi nyomozók.

Az eljárás eddigi adatai szerint csütörtökön egy rendőr főtörzsőrmester és egy volt rendőr a Nyugati térnél felvett a kocsijába egy kiutasított román állampolgárt, és 100 ezer forintot kért tőle azért, hogy ne állítsák elő. A külföldi 40 ezret ki is fizetett.

A pénz átadását azonban észlelte a közelben tartózkodó két V. kerületi rendőrjárőr. Mielőtt odaértek volna, a főtörzsőrmester és a volt rendőr elmenekült, a román állampolgár viszont elmondta a járőröknek a történteket. Ezután a román állampolgárt a Budapesti Nyomozó Ügyészségre vitték, ahol feljelentést tett.

A feljelentés szerint 2005 elején a VII. kerületi Garay utcában igazoltatta őt az említett főtörzsőrmester, illetve egy másik rendőr. Amikor kiderült, hogy kiutasítás hatálya alatt áll, 30 ezer forintot kértek tőle azért, hogy ne intézkedjenek vele szemben, ne állítsák elő. Ezután a román állampolgárt még többször megkeresték a rendőrök és ő fizetett is nekik, állítása szerint összesen mintegy 800 ezer forintot.

A csütörtöki feljelentés után házkutatást tartottak a két rendőr és a volt rendőr lakásán az ügyészségi nyomozók, a BRFK akcióosztályának, illetve a IV. és a VII. kerületi kapitányság rendőreinek közreműködésével, majd előállították és őrizetbe vették a három középkorú férfit.

Az ügyészek a két rendőrt hivatalos személy által kötelességszegéssel, folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel és folytatólagosan hivatalos személyként elkövetett zsarolással gyanúsítják, a volt rendőrt pedig hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolással.