Mátyás
-6 °C
1 °C

Kínzással csikarták ki a halálra ítélt bolgár nővérek vallomását

2005.01.26. 12:13
Testi fenyítéssel bírhatta rá beismerő vallomásokra kilenc líbiai rendőr és egy orvos azt az öt bolgár nővért és egy palesztin doktort, akiket halálra ítéltek négyszáz gyermek HIV-fertőzése miatt. Az orvos és a nővérek szerint a fertőzés a bengázi kórház tragikus higiéniai állapotai miatt terjedhetett szabadon.

Kínzással vádolnak kilenc líbiai rendőrt és egy orvost, jelentette a BBC. A vádak szerint a tíz gyanúsított kényszerítette beismerő vallomásra azt az öt bolgár nővért és egy palesztin orvost, akiket halálra ítéltek négyszáz líbiai gyermek HIV-vírussal való megfertőzése miatt.

A nővérek és az orvos fellebbeztek a halálbüntetés ellen, véleményük szerint a fertőzés az őket alkalmazó bengázi kórház borzalmas higiéniás körülményei miatt következett be. Az öt nővér és az orvos halálos ítélete hatalmas felháborodást váltott ki világszerte, a nővérek érdekében a bolgár kormány is beavatkozott.

Fellebbezésüket erősítheti a mostani vádemelés. Ha bebizonyosodik, hogy a halálos ítéletüket megalapozó vallomásukat kényszer hatása alatt tették, nagy esélyük van a felmentésre.

A BBC értesülései szerint a kínzással vádolt kilenc rendőr egyike nem hiszi, hogy a nővéreket felmenthetik. Mint mondta, a kínzás vádja azért sem állhat fenn, mert "a nyilvánvaló bizonyítékok birtokában" egyáltalán nem volt szükség fenyítésre a beismerő vallomások kicsikarásához.