Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Állítólag kevesebb a bliccelő a sztrádákon

2003.07.02. 11:22
Az autópályák kamerás felügyeleti rendszerének adatai alapján májustól eddig összesen 67 felszólító levelet küldött ki az Állami Autópálya Kezelő Rt. A cég szerint már érezhető a négynapos matrica hatása: két százalékkal kevesebb a bliccelő a sztrádákon. Személyautónál 11 400 forint az alappótdíj, de egy hónapos fizetési késedelem esetén már 39 000 ezer.
Az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) szerint már érezteti hatását a három hete bevezetett négy napra érvényes zöldmatrica. "Több módszerrel is mérjük a bliccelők arányát" - mondta az Indexnek Béni Gyöngyi, az ÁAK sajtóreferense. - Három hét tapasztalatai alapján úgy tűnik, mintha egy kicsit változott volna az arány. Korábban általában 100 autósból 7-nek nem volt matricája, most már csak 5 kockáztat."

A sajtóreferens szerint, bár kevésbé egzakt módon, de abból is lemérhető a változás, hogy hétvégente érezhetően kisebb a párhuzamos utak forgalma, mint a zöld matrica bevezetése előtt.

A június 13-i bevezetés óta 236 ezer zöld matricát vásároltak az autósok, míg a 10 napos matricából mintegy 110 ezret. A későbbiekben az ÁAK havonta 400 ezer négynapos matricát szeretne értékesíteni.

Már büntetnek

Az ÁAK már büntet, miután minden adatvédelmi akadály elhárult az elektronikus ellenőrző rendszer üzembe helyezése elől. Az autópályák kamerás felügyeleti rendszere tavaly január eleje óta ellenőrzi, hogy az autósok rendelkeznek-e az autópálya-használathoz szükséges matricával, de eddig, bár a kamerák már működtek, adatvédelmi aggályok és technikai problémák miatt nem bírságoltak.

Májustól összesen 67 felszólító levelet küldött ki a cég, csak a kamerás ellenőrzések alapján. Ezen kívül az autópályánként 2-2 mobil ellenőrző csoport is folyamatosan bírságol. A pótdíjat a szigorítások miatt érdemes még a helyszínen, vagy legalább három napon belül fizetni, mivel a késedelemmel arányosan drasztikusan emelkedik a büntetési tétel.

Ez egy személyautóra számolva a helyszínen 9500 forint, plusz az 1900 forintos 10 napos matrica díja. Harminc napos késedelem esetén már 39 ezer forintot kell fizetnünk a bliccelőknek.