Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Álbalhé a boncbotrány?

2005.04.28. 09:56
Etikai vizsgához kötné a magyar orvosdiplomák norvégiai elismerését a norvég egészségügyi miniszter. A Debreceni Egyetem anatómai-tanszékén kitört illegális boncolási botrány miatt az egyetem állami ösztöndíjas norvég hallgatói pénzük elvesztésétől tartanak. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára szerint az eset álbotrány, melynek hátterében a magyar orvosok norvégiai munkavállalásának ellehetetlenítése állhat.

Állami ösztöndíjaik megvonásától tartanak a Debreceni Egyetemen tanuló norvég orvostanhallgatók a szervlopási botrány miatt. A Népszabadság értesülései szerint a norvég hallgatók ezért mindent megtesznek az ügy tisztázása érdekében.

Csúszópénz, felfüggesztés

A Debreceni Egyetemen a norvég TV2 vasárnapi műsorában bemutatott rejtett kamerás felvételek után tört ki a botrány. A felvételek szerint pakisztáni származású norvég orvostanhallgatók kétezer forint csúszópénz fejében illegálisan végezhettek boncolást az egyetem anatómia-tanszékén éjszakánként. A felvételek tanúsága szerint a hallgatók szerveket is kicsempésztek a boncteremből.

Az egyetem a héten felfüggesztette a diákoknak segédkező boncmesterét.

A bonctermi botrány orvosdiplomáciai feszültségekhez vezethet Norvégia és Magyarország között. A norvég egészségügyi miniszter kilátásba helyezte, hogy a Magyarországon szerzett orvosi diplomákat a jövőben csak egy etikai vizsga letétele után fogadnák el Norvégiában.

Kibújnának a szerződés alól?

Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára értetlenül fogadta a norvég terveket. Véleménye szerint a jelen helyzetben is egyértelmű, hogy az anatómia-tanszékről kicsempészett szerveket tudományos célra használták, nyilatkozta a Népszabadságnak. Gyenes szerint a botrány kirobbantásának hátterében állhat az is, hogy Norvégia három éve az ottani orvoshiány miatt Magyarországon akart munkaerőt toborozni. A kérdésben kétoldalú megállapodás is született, hiába jelentkezett azonban ezerkilencszáz orvos a meghirdetett állásokra, Norvégiából végül senki sem akarta őket.

Gyenes elképzelhetőnek tartja, a botrány csak ürügy arra, hogy magyarázatot adhassanak a korábban megkötött államközi megállapodás be nem tartására, írja a Népszabadság.