Friderika
10 °C
18 °C

Tizenegy évet kapott Bonnie

2002.10.30. 14:35
Tizenegy év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte jogerősen a sajtóban magyar "Bonnie és Clyde" néven ismertté vált rablópáros bíróság elé került nőtagját, Novák Mária Tündét szerdán a Legfelsőbb Bíróság. A per 2001 februárjában kezdődött, az első fokú, nem jogerős ítéletet tavaly szeptemberben hozta meg a bíróság.
Tavaly, első fokon is 11 éves börtönbüntetésre ítélték a rablópáros nőtagját. Akkor az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a védő enyhítésért fellebbezett. A másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság (LB) ítélete szerint Bonnie a büntetés tizenegy éve alatt feltételes szabadságra sem bocsátható.

Társa ellen vallott

Novák Mária Tünde a per során elismerte bűnösségét, de arra hivatkozott, hogy mindig élettársa hatása alatt, "szerelemből" cselekedett. A felfegyverkezett páros 1999 őszétől tartotta rettegésben a miskolciakat, autókat raboltak a garázsba beállni készülő emberektől. Ezeket a kocsikat hamis személyazonossági igazolvánnyal bérelt tárolókban rejtették el a város több pontján; a kocsik egy részét utóbb szétbontva, alkatrészenként értékesítették.

A bíróság Novák Mária Tündét többrendbeli, társtettesként, fegyveresen, bűnszövetségben elkövetett rablás bűntettében, többrendbeli bűnsegédként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélésben, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakban, és ugyancsak társtettesként jelentős értékre elkövetett lopásban találta bűnösnek.

Bonnie a bíróságon elmondta, hogy a vádlott még fiatalkorúként 1996-ban ismerkedett meg Nyíregyházán Fekete Lászlóval, aki biztonsági őr volt egy ottani bankban. Közöttük mély érzelmi kapcsolat alakult ki. A férfi egy alkalommal a bank vezetőjének irodájában megtalálta a trezor kulcsát, és a páncélszekrényből közösen 27 millió 570 ezer forintot loptak el. A bűncselekmény elkövetése után kempingekben, alkalmi szálláshelyeken bujkáltak, majd különböző álneveken béreltek lakásokat, garázsokat a város több pontján. A pénz azonban egy idő után vészesen fogyni kezdett, ezért újabb bűncselekményeket terveltek ki.

Újabb nagy akcióra készültek

Tavaly tavasszal Miskolcon vette üldözőbe őket egy közlekedési rendőrjárőr, amikor egy útkereszteződés piros jelzésén átszáguldottak, majd amikor egy újabb piros jelzésű lámpánál egy autóbusszal ütköztek. A férfi ekkor kiugrott a kocsiból, és pisztolyából leadott lövéssel életveszélyesen megsebesítette a közelükben fékező járőr egyik tagját. A bűnözök ezután karambolos gépkocsijukat hátrahagyva eltűntek rendőrök szeme elől. A nyomozók három nap múltán az autóban hátrahagyott tárgyak és okmányok alapján ütöttek rajta a pároson a bűnözők által bérelt garázsnál.

A letartóztatásnál nem tanúsítottak ellenállást, a nyomozók Bonnie és Clyde egyik autójában, az Opel Astrában valóságos fegyverarzenálra bukkantak. Az autóban két darab AMD géppisztolyt, két Parabellum pisztolyt, két 635-ös hangtompítós pisztolyt, két 9 milliméteres, gázpisztolyból átalakított éles fegyvert leltek. A fegyverekhez többkilónyi lőszer és tár is tartozott. A rendőrök szerint ilyen mennyiségű fegyverre és autóra azért volt szükségük, mert egy nagyszabású akcióra készültek.

A fiatal nő társa, Fekete László - aki néhány nappal elfogásuk előtt, menekülés közben, fegyverével életveszélyesen megsebesített egy őket üldöző rendőrt - őrizetbe vételük után két hónappal, előzetes letartóztatása idején öngyilkos lett cellájában a miskolci börtönben.