Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem verték le, mégis véget ért a brazil börtönlázadás

2005.12.29. 07:41
A brazil hatóságok egy másik fegyintézetbe helyezték a fegyveres rablásért harminc évre ítélt Paula de Souzát. A börtönlázadók kétszáz túsza sértetlenül kiszabadult, és állítólag a rabok között sincsenek áldozatok.

Vérontás nélkül és a túszok elengedésével ért véget szerdán a többnapos lázadás az Amazonas vidéki börtönben.

Nem volt biztonságban

Az észak-brazíliai Rondónia szövetségi állam székhelye, Porto Velho börtönében a rabok vasárnap ejtettek túszul kétszáznál több látogatót. A fellázadt rabok azt követelték, hogy egyik társukat helyezzék vissza az Urso Branco börtönbe, és menesszék az áthelyezést elrendelő ügyészt. A rabok ugyanis attól tartottak, hogy az új börtönben a rivális bandák miatt a gengszter élete nincsen biztonságban.

Renato Eudardo de Souza, a szövetségi állam biztonsági hivatalának vezetője szerdán bejelentette: a rabok elengedték a túszokat. Senki nem sebesült meg, halálos áldozatok sem voltak. Korábban a rabok azt közölték, hogy tizenhat társukat megölték.

Visszaszállították a gengsztervezért

Lenilson Guedes, a rondóniai rendőrség szóvivője elmondta, a hatóságok végül beleegyeztek Edinildo Paula de Souza gengsztervezér visszaszállításába.

Paula de Souza november 24-én szökött meg az Urso Branco börtönből a veteményeskertben ásott alagúton át. December 21-én fogták el ismét, és egy másik börtönben helyezték el. Az igen veszélyesnek számító 27 éves bűnöző harmincéves szabadságvesztését tölti gyilkosság és fegyveres rablás miatt. A helyi média szerint ő szervezte a Porto Velho-i Urso Branco börtönben tavaly áprilisban kitört lázadást is, amelyben tizennégy rab vesztette életét.