Férfi áldozatai is vannak a családon belüli erőszaknak

2008.01.17. 18:33
Nem csak nők esnek áldozatául családon belüli erőszaknak, írja egy cseh hetilap. A Dél-Bohémiai Egyetem tanulmányát idéző cikk szerint csaknem ugyanannyi férfi szenved mint nő, igaz, jellemzően lelki terrortól. A nők leggyakrabban főztjükkel kínoznak.

Minden harmadik cseh férfi esett már áldozatául családon belüli erőszaknak, írja a Tyden című cseh hetilap. Az újság szerint összességében csaknem ugyanannyi férfi kárvallottja vana családon belülierőszaknak, mint ahány nő. Erről a Dél-Bohémiai Egyetem munkatársai készítettek felmérést, amit még 2006-ban publikáltak, de eddig visszhangtalan maradt.

A férfiak kárára jellemzően nem fizikai erőszakot, hanem lelkit követnek el - csupán négy százalékukat érte fizikai bántalom. A leggyakoribb, hogy a nőkelszakítják barátaitól a férfit, vagy a "konyhai terrort alkalmazzák, azaz olyan ételeket főznek, amit a férfi nem szeret. De az is gyakori, hogy szándékosan túl cukrosan és zsírosan főznek, hogy párjuk meghízzon.

A felmérésben a kutatók - akikről nem tudni, vannak-e köztük nők - 11-féle női agressziót különböztettek meg a veszekedéstől a verbális agresszión, sértéseken, fenyegetéseken át a fizikai erőszakig, a szexuális nyomásig, a megvetésig vagy a semmibevevésig. A lelki terror további alfaja lehet a legorombítás, a megalázás, a kiabálás, a sértegetés vagy a gyerekeknek az apjuk ellen fordítása.

Ráadásul a nők gyakran nem is veszik észre, hogy kínozzák partnerüket, s hogy ezzel hatalmas lelki problémákat okoznak nekik. A tanulmány szerint a férfiak nem ritkán azért is sérülékenyebbek, mint a nők, mert voltaképpen senki sem segít nekik, nincs kihez fordulniuk, míg a nőknek több tucat lelkisegély-szervezet áll a rendelkezésére.

"A nők az otthoni erőszakot nagyobb méretekben csak a második világháború után kezdték alkalmazni, párhuzamosan az emancipáció kibontakozásával. A férfiak még mindig nem ébredtek rá, mit jelent a nők új helyzete és nagyobb önállósága" - idézte a hetilap Eduard Bakalar pszichológust.