A ,,Tetves" sztár

2000.05.30. 10:22
A Bugsy becenév a régi időkben csak azoknak a gengsztereknek adatott meg, akik bármilyen feladatra vállalkoztak, hidegvérűek és kegyetlenek voltak. Benjamin Siegel már korán kiérdemelte ezt a ,,megtiszteltetést", köszönhetően valódi klasszikusan antiszociális egyéniségének, amelyet már fiatalon betörések, nemi erőszakok és gyilkosságok sora fémjelzett. Persze ő kevésbé szerette, ha valaki így szólítja, tehát a tudatlan egyén gyakran az életével játszott, ha nem a megfelelő módon közeledett hozzá, Bugsy ugyanis hirtelenharagú ember hírében állt, amit számos halott is bizonyíthat(na).
Bugsy Siegel, tündöklése...
Mr. Siegel volt a tulajdonosa a 40-es évek egyik legfelkapottab éttermének, a Formosa Cafe-nak, ahol a kor elitje szívesen megfordult. Talán nem is sejtették, hogy az államok egyik legjobban szervezett prostitúciós hálózatának központjában kortyolgatják a bort és míg a legújabb divatról folytatnak unalmas csevegést, eközben az irodában valakit éppen agyonvernek. Bugsy ügyesen titokban tartotta az irodáját, ami az étterem hátsó szekciójához tartozott.

Nem is sejthettek semmit, hiszen Bugsy az elmondások szerint úgy nézett ki, ,,mint aki éppen egy hollywood-i film szereplőválogatásáról érkezett". (Mások szerint éppen az volt a célja, hogy sztár legyen, de mivel nem válogatták be sehová, ezért maffiózni kezdett.) Mindenesetre Ben, azaz Bugsy szeretett sztárként viselkedni, ezért a maffiától kölcsönvett pénzével Kaliforniában űzte a fényt.

A sármos és megnyerő Mr. Siegel, ahogyan a barátai szólították, a nők kedvence volt, igazi gentleman-ként viselkedett mindig, ám időnként igazi Bugsy-vá válva intézte ügyeit. Kollégái szerint még a szicíliaiaknál is forrófejűbb volt, ha arra került a sor, mindig Bugsy ütött vagy lőtt először.

Al Capone, a Sebhelyes pincéje

1986-ban Bugsy Siegel páncélszekrényéhez hasonlóan megtalálták Al Capone titkos pincéjét is. Az eseménynek rögtön nagy feneket kerített a média, a bejáratot élő egyenes adásban nyitották fel, hogy aztán a bogarakon kívül néhány üres gines üveget találjanak.

Szerencsétlen játékos

A kisebb-nagyobb üzletek azonban nem tetszettek a maffiának, mivel tökéletesen értelmetlennek tartották őket, és nem hitték, hogy valaha pénzt hozhatnak a konyhára. Bugsy-nak ugyanis képtelen ötletei voltak, homályos elképzelései a szerencsejáték-iparról, amelyeket ma Las Vegas néven ismer a nagyérdemű.

Mivel a szerencsejáték Kaliforniában tiltott gyümölcs, ezért az állam lakói a szomszédos Nevada államban kényszerültek. Ezt használta ki Bugsy is, amikor a II. világháború után elkezdte építeni a Flamingót, amely gyakorlatilag kiürítette a maffia kasszáját.

Ám Bugsy tekintélyes összegekkel tartozott a maffiának, melyeket kisebb-nagyobb üzleteihez használt fel, ezért a főnökök úgy döntöttek, hogy Bugsy-nak távoznia kell, természetesen nem természetes úton, hiszen a sivatag közepén felépítendő agyrémre pazarolta pénzüket.

A maffia-főnököknek részben igazuk volt, a kaszinó ugyanis egy évig egyetlen centet sem hozott vissza ,,befektetőinek", ez után azonban minden megváltozott. De Bugsy ezt már nem érhette meg. Halála után a páncélszekrényt a rendőrség lefoglalta, de később állítólag elfeledkezetek róla.

Bugsy Siegel páncélszekrénye

Bugsy titkos helyiségét az ,,újkor" egészen addig nem fedezte fel, amíg az épületet nem renoválták az L.A. Confidential forgatásának alkalmából. Ekkor került elő a titkos szoba, annak megannyi hozzávalójával, igazi gengszterromantikát kölcsönözve a helynek.

...és bukása
A szoba legérdekesebb berendezési tárgya Bugsy Siegel páncélszekrénye volt. Mostanra érett be, hogy ki kell nyitni Bugsy páncélszekrényét. Hogy mi lehet benne arról senki sem tud biztosat, egyelőre az épület tulajdonosa és a bűnöző leszármazottai vitáznak arról, hogy a páncélszekrény, és annak tartalma kit illet. Az étterem tulajdonosa hosszú eljárás után bebizonyította, hogy a páncélszekrény tartalma, bármi legyen is az, őt illeti. Csak ezek után járult hozzá ahhoz, hogy felnyissák a széfet, ami meg is történik, amint a jogi procedúra lezárul.

Miután az egyik legjobban szervezett bűnözői hálózat központjában állt, ezért a megtalálók azt sejtik, hogy igen értékes dolgok lehetnek benne, egyes feltételezések szerint akár drágakövek is lapulhatnak a szekrény mélyén. (Habár az is igaz, az ,,egyes feltételezés" egy médiumtól származik, aki állítólag magától Bugsy-tól tud a dologról.)