Bukarest, Bukarest, te csodás

2000.04.15. 18:38
Nagy fekete Mercédesz az extraszéles sugárúton. Útlevél nélkül rohangáló zsurnaliszták, és a kormányőrség latin bölcsességei. Egy nap Bukarestben.

Biztonsági ember biztonsági embernek...
Omul sigarantei este...
Biztos, ami sigur, a románok ügyeltek arra, hogy Orbán Viktor pénteki látogatásán - az előre tervezetten kívül - ne érje semmiféle atrocitás a magyar miniszterelnököt és kíséretét. Orbán Viktor egyébként nem panaszkodhatott, szép, nagy fekete Mercedesszel járta Bukarest fantasztikusan széles, lehangolóan monoton, Ceausescu által megálmodott főutcáit.

A magyar politikust kísérő újságírókat azonban nem akarták beengedni a román elnöki palotába, pontosabban a román-magyar megbeszélések helyszínére (az Index tudósítója ezt csupán hallomásból tudhatja, minthogy őt még addig sem engedte a kapuőrség, mint kollégáit).

Bölcsesség

A témához idézzük fel néhány ősmagyar mondavilágból fennmaradt szólásunkat:

Biztonsági ember biztonsági embernek a biztonsági farkasa. (Lásd még: Omul sigarantei este lupul omului sigurantei.)
Biztonsági ember biztonsági embernek kivájja a...
A biztonsági ember is ember, de legalábbis biztonsági.

Minderről e sorok írójának az a hét évvel ezelőtti utazás jutott eszébe, amikor Demszky Gábort kísérte Lvivbe (Lembergbe, Lwówba vagy Lvovba - ahogy tetszik) és a helyi polgármester nem akarta beengedni az újságírókat hivatalába, sőt egészen más helyre küldte a delegáció számára nem kívánatos részét. Demszky Gábor válaszul viszont addig nem volt hajlandó átlépni a lembergi Városháza küszöbét, amíg különbusszal utána nem hozták az újságírókat.

Bukarest természetesen nem azonos Lvivvel, és miniszterelnökünk sem hasonlítható a főPRmesterhez: az RMDSZ bukaresti főhadiszállásánál pénteken a kormányfő tréfálta meg saját kíséretét. Míg az ügybuzgó újságírók (jómagam már régóta buzogtam), a kertben vártak Markó Bélára és Orbán Viktorra, a biztonsági emberek arra ügyeltek, nehogy a gyeptér egyik végéből a másikba tudjunk átsétálni. Aztán egyszer csak nagy motorzúgás (nem volt hangtompított a Mercedes?) hallatszott, s a kamerákkal, mikrofonokkal és laptopokkal felszerelt zsurnaliszták futva igyekeztek utolérni a magyar kormányfőt - hiába.

...biztonsági farkasa.
...lupul omului sigurantei.
Markó Bélát ezután románul, majd magyarul faggattuk, s később maga Orbán Viktor is nyilatkozott - ez alkalomból fényképezni persze a bukaresti magyar nagykövetségen csak egy darabig lehetett. A rosszkor kattintgatókat a biztonsági emberek tolták odébb.

A bukaresti magyar nagykövetség dolgozói egyébként is kitettek magukért a miniszterelnöki látogatáson: a Napi Magyarország tudósítójának váltig állították, hogy délután fél öt után nem lehet nemzetközi vonalon telefonálni a Calderon utcai épületből.

Megnyugtató dolog ez, hiszen bármi történik Bukarestben estefelé, azt a magyar kormány biztosan megtudja - másnap reggel.

  • Tippek
  • Árfolyam