Aliz
6 °C
14 °C

Lebuktak a biztosítási pénzért gázoló öregasszonyok

2008.03.19. 07:06
Lebukott az a nyereségvágyból gyilkoló két idős nő - egyikük magyar származású -, akinek a pere kedden kezdődött el Los Angelesben: a fogságban kikotyogták tervük részleteit, amit a rendőrség titokban videóra vett. A két asszony hajléktalanokat alkalmazott nagyösszegű életbiztosítás kötésére, majd a vád szerint eltették őket láb alól.

Truc Do, a Los Angeles megyei kerületi ügyész elmondta, hogy a két nő - a 75 éves magyar származású Olga Rutterschmidt és bűntársa, a 77 éves Helen Golay - összebarátkozott két hajléktalannal, akiket olyan életbiztosítások megkötésére bírtak rá, melyeknek ők voltak a kedvezményezettjei. A két nő lekábítószerezte, majd halálra gázolta a két férfit a kaliforniai nagyvárosban, úgy állítva be az esetet, mintha egyszerű cserbenhagyásos gázolás történt volna. Így jutottak hozzá csaknem 3 millió dollárnyi biztosítási összeghez.

"A te hibád" - mondta a gyilkossággal vádolt két nő közül az egyik, Olga Rutterschmidt a másiknak a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) fogságában. Az esküdtszék előtt lejátszott videofelvétel tanúsága szerint Olga azt vágta bűntársa fejéhez: "Nem szerezhetsz annyi biztosítást (...) kapzsi voltál, ez a probléma".

Eddig Rutterschmidt és Golay is tagadta, hogy bűnösök volnának két rendbeli gyilkosság, valamint két rendbeli, nyereségvágyból gyilkosságra való szövetkezés vádjában. Állítólag a két nő gyilkolta meg 1999-ben a 73 éves Paul Vadost, majd 2005-ben az 51 éves Kenneth McDavidet. Paul Vados szintén magyar származású volt.

Roger Jon Diamond, Helen Golay ügyvédje még hétfőn is azt hangoztatta, hogy védence nem bűnös. Mint mondta, a vádnak nincs szemtanúja és nincs beismerő vallomás sem, az egész vád közvetett bizonyítékokra épül. Az ügyész szerint a két nő egy hollywoodi templom hajléktalanszállásán talált rá a két férfira. Elszállásolták és eltartották őket két évig, miközben több biztosítást kötöttek az életükre. A két évre azért volt szükség, mert a kaliforniai törvények szerint a biztosító két éven túl már nem támadhatja meg jogi úton a szerződést. Az elkövetők összesen 2,8 millió dollárt zsebeltek be az áldozatok halála után és még letartóztatásukkor is biztosítási pénzek után kajtattak.

A két idős nő ellen eredetileg 2006-ban indítottak eljárást biztosítási csalás vádjával. Később azonban, amikor napvilágra kerültek a cserbenhagyásos gázolással kapcsolatos bizonyítékok, a vád emberöléssé súlyosbodott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?