Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Még a Tiszában van a busz Nagybecskereknél

2005.04.18. 12:11
Egyelőre még nem sikerült kiemelni a Tiszából a szombaton a folyóba zuhant autóbuszt. A jármű 22 utasa közül tizenöten vesztették életüket, amikor egy kamion szabálytalan előzése miatt a jármű a folyóba esett. Nagybecskereken hétfőn gyásznapot tartanak, így a teleülésen elmarad minden nyilvános rendezvény.

Gyásznapot tartanak hétfőn a vajdasági Nagybecskereken (Zrenjanin) a település mellett a Tiszán hullámsírba veszett áldozatok emlékére; a mentőalakulatok egyelőre hasztalan próbálják kiemelni a vízből a buszt, amely a zsablyai Tisza-hídról a megáradt folyóba zuhant.

Minden nyilvános rendezvény elmarad

A gyásznap idejére lemondtak minden nyilvános összejövetelt, keddre halasztották az 55. vajdasági színháztalálkozó megnyitóját. A városi hatóságok szállodát kínáltak azoknak, akiknek hozzátartozói feltehetően belefulladtak a Tiszába.

13-an eltűntek

A balesetben hárman életüket vesztették, a hatóságok továbbra is 13 eltűntet tartanak nyílván. Félő, hogy mindannyian a Tiszában lelték halálukat, s a tetemek egy részét a folyó fenekén mintegy húszméteres mélységben fekvő buszroncs rejti.

A busz kiemeléséhez megtették a szükséges előkészületeket, szombat este megpróbálták egy folyami daruval kiemelni a roncsot, de elszakadt a vontatókötél, és kiszakadt állítólag a jármű elülső része. Most a hírek szerint azzal próbálkoznak, hogy kihúzzák a járművet a part közelébe, de a búvárok nehezen találnak olyan fogódzót az iszapba süllyedt buszon, amely kibírná a feszítést.

Türelmetlen hozzátartozók

A hídon harmadik napja várakozó hozzátartozók egyre türelmetlenebbek, a megáradt folyó erőteljes sodrása és a nagy mélység miatt azonban sokáig eltarthat, amíg kihúzzák a parthoz a roncsot. Rendkívül bonyolult műveletről van szó, egy-egy búvár legfeljebb húsz percig tartózkodhat a Tisza fenekén, az erőteljes sodrás miatt kötélbe kapaszkodva ereszkedik le a mélybe, ahol a látótávolság gyakorlatilag egyenlő a nullával.

A mentési munkálatok miatt a Tisza nagybecskereki szakaszánál továbbra is szünetel a hajóforgalom. A hadsereg mentői motorcsónakokkal pásztázzák a partszakaszt az áldozatok után kutatva.

A belgrádi sajtó által megszólaltatott túlélők arról beszélnek, hogy amikor a jármű becsapódott a vízbe, kitörtek az ablakok, őket pedig valósággal katapultálta a nyomás a vízbe. A hozzátartozók amiatt méltatlankodnak, hogy a búvárok miért nem tudnak behatolni a buszba, ha kitört minden ablaka.