2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00 ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

A fotó, amely legyőzte a Sundance Kölyköt

2000.04.05. 14:00
Egy ismeretlen gyűjtő 85 ezer dollárt adott azért a fényképért, amely lebuktatta a Vadnyugat legrettegettebb bankrablóit, Butch Cassidyt, a Sundance Kölyköt és bandájukat. A gengszterek ugyanis gonosz tréfaként elküldték a kirabolt banknak a róluk készült csoportképet, melyet nemsokára ,,Wanted" poszter formájában többezer példányban láthattak viszont.

A filmplakát
Egy árverésen 85 ezer dollárért kelt el az a fénykép, amely lebuktatta a Vadnyugat legrettegettebb bankrablóit, Butch Cassidyt, a Sundance Kölyköt és bandájukat. A western-relikviákat gyűjtő James D. Horan hagyatéka legértékesebb darabját, a Fort Worth-i John Swartz fényképész által szignált csoportképet egy magángyűjtő vette meg hétfőn, a Swann Galleries New York-i aukciósház árverésén.

A Vad Banda néven elhíresült csapat a legenda szerint egy nevadai bank kirablása után testületileg kalapot vásárolt, majd lefényképeztették magukat az új fejfedőkben. Butch és társai a vadnyugati divattól ugyancsak elütő keménykalapokban feszítenek a fényképen, melyet viccből elküldtek a banknak is.

A tréfa azonban visszafelé sült el: a bank átadta a fényképet a Pinkerton detektívirodának, amely fél Amerikát teleragasztgatta a kép alapján készült ,,Wanted" poszterekkel. Butch Cassidynek, a Sundance Kölyöknek és a többieknek közel akkora volt az ismertsége, mint az elnöknek - így nem lehet bankot rabolni. Ráadásul a rendőrök is a nyomukban voltak, Cassidy (polgári nevén Robert LeRoy Parker) és a Kölyök (Harry Longbaugh) ezért Dél-Amerikába menekült. Feltételezések szerint 1908-ban a bolíviai kormány katonáival folytatott összecsapásban vesztették életüket.

William "Hírek" Carver, Harvey Logan "Kid Curry", Harry Longbaugh, a "Sundance Kölyök", Ben Kilpatrick, a "Magas Texasi", és Robert Parker "Butch Cassidy"

A banda egyik tagja, a Kid Curry álnéven ismert Harry Logan az Államokban maradt, ahol nyughatatlansága okozta vesztét. Egy knoxville-i kocsmai verekedés során beverte egy férfi orrát, majd lelőtte a két rátámadó helyi rendőrt. Hamarosan elfogták Jeffersonville-ben, és életfogytiglani börtönre ítélték. Egy seprűből kihúzott drót segítségével megszökött a börtönből, ám ekkorra már rosszul mentek a dolgok. Néhány hónappal később, egy félresikerült bankrablási kísérlet után megölte magát.