Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Csak áprilisban állhat helyre a vasúti közlekedés

2003.01.24. 15:15
A MÁV Rt. szombat reggeltől az ország összes vasútvonalán biztosítja az utasoknak a menetrend szerinti közlekedést, az utasok egyrészt vonatokon, másrészt pedig vonatpótló autóbuszokon juthatnak el az érintett vonalakon célállomásukhoz. Pénteken hat vasútvonalon szünetel a közlekedés a Bz motorvonatok kényszerű leállása miatt. Egyelőre csak a Volán-járatokat vehetik igénybe az utasok: Villány és Mohács, Komárom és Esztergom, Nyíregyháza és Nyíradony, Mezőhegyes és Battonya, Kisszénás és Kondoros, Murony és Békés, valamint Lajosmizse és Kecskemét között. A teljes vasúti közlekedés csak áprilisban állhat vissza.
A MÁV Rt. szombat reggeltől az ország összes vasútvonalán biztosítja az utasoknak a menetrend szerinti közlekedést - mondta Mándoki Zoltán, a vasúttársaság vezérigazgatója pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten. A MÁV Rt. szerdán késő este közölte, hogy a tengelyvizsgálatoknál kiderült gyakori repedések miatt azonnali hatállyal visszahívja 219 motorkocsiját, s 34 vonalon leállítja a vasúti közlekedést. A vezérigazgató elmondta, hogy szombattól az utasok egyrészt vonatokon, másrészt pedig vonatpótló autóbuszokon juthatnak el az érintett vonalakon célállomásukhoz. - A teljes vasúti közlekedés áprilisban állhat vissza, addigra képes a vasúttársaság újra üzembe helyezni a jelenleg vizsgálat alatt álló motorkocsikat - közölte a vezérigazgató.

A csehek elzárkóztak a segítségnyújtástól

A MÁV vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a tengelyvizsgálatok jelenlegi állása szerint a motorkocsik 30-40 százaléka hibás. - Az ellenőrzés jövő hét közepéig zárul le, azt követően pedig mintegy 30 napot vesz igénybe az új tengelyek megrendelése - mutatott rá Mándoki Zoltán. Vizsy Ferenc, a társaság személyszállítási üzletágának vezetője kiemelte, hogy áprilisig a felújított kocsikat folyamatosan állítják vissza a vasúti forgalomba.

Az üzletágvezető szerint a MÁV Rt. kész lenne ideiglenesen motorkocsikat igénybe venni a szerelés befejezéséig Csehországból, vagy Szlovákiából. Hozzátette, hogy a szlovák fél februárra ígért választ a MÁV-nak, a csehek viszont teljesen elzárkóztak a bérléstől. Mándoki Zoltán közölte, hogy becslésük szerint a kétnapos leállás a vasúttársaság 450 ezres utazóközönségéből 11 ezer főt érintett. A vezérigazgató megjegyezte, hogy indokolt esetben az rt. igyekszik mérsékelni a pórul járt utasok kárát, amennyiben az azzal kapcsolatos jogi vizsgálatok lezajlanak.

A vasúttársaság szakemberei csütörtökön egész éjszaka dolgoztak azon, hogy a lehetőségekhez képest kiszámítható menetrendet és közlekedési eszközt biztosítsanak a szerdán éjjel leállított Bz motor-szerelvények helyett. A vasúti forgalom már csak hat vonalon szünetel, itt az utasok a Volán buszjárataival elérhetik úti céljukat.

Felvilágosítás
A vonatok, illetve a vonatpótló autóbuszjáratok menetrendjeiről a MÁV Internetes honlapjáról tájékozódhatnak. Hívhatják az ingyenes zöld számokat is, amelyek a következők: a 06-80/203-733, 06-80/204-280, -281, -282, -283, -284. A MÁV budapesti központi tudakozójának telefonszáma: 461-54-00.
A vasúttársaság szerdán késő este közölte, hogy a tengelyvizsgálatoknál gyakori repedések miatt azonnali hatállyal visszahívta 219 darab, 20 éves átlagéletkorú cseh gyártmányú motorkocsiját, 34 vonalon leállította a vasúti közlekedést, különböző megoldásokkal mintegy 50 vonalon részben vagy végleges megoldásokkal fenntartja a forgalmat.

Az Index információi szerint jelenleg hat vonalon szünetel a közlekedés. Egyelőre csak a Volán-járatokat vehetik igénybe az utasok Komárom-Esztergom, Nyíregyháza-Nyíradony, Mezőhegyes-Battonya, Kisszénás-Kondoros, Murony-Békés, valamint Lajosmizse- Kecskemét között. Palotabozsok és Bátaszék között eddig szünetelt az utaskiszolgálás, péntek délután négy órától Bz motorvonatokkal megindulhat a menetrend szerinti vasúti közlekedés. Villány és Barcs között péntek délután kettőtől menet rendszerint induló vonatpótló autóbuszok segítik az utazást.

Aggódik a Vasutas Települések Szövetsége

A 140 települési önkormányzatot tömörítő Vasutas Települések Szövetségének vezetősége sajnálattal és megértéssel, ugyanakkor megdöbbenéssel fogadta, hogy a MÁV leállította a mellékvonalakon közlekedtetett Bz-motorvonatokat. Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint Kaszai János, Vésztő polgármestere, a szövetség elnöke leszögezi: az ezeken a vonalakon kieső járatok a szövetség számos tagtelepülésének lakosságát érintik hátrányosan.

"A vonatközlekedés nélkül maradt vasúti vonalak elhelyezkedését figyelembe véve szembeötlő, hogy a vasúti közlekedés szüneteltetésének kényszere éppen azokat az egyébként hátrányos kisrégiókat sújtja, amelyek szerepeltek az 1994-es vonalbezárási tervekben" - hangsúlyozzák az önkormányzatok. Az állásfoglalás szerzői felteszik a kérdést: a vasúti járműállomány és az érintett mellékvonali pályák állapotának együttes további romlása nem vezet-e ahhoz a kényszerű kormányzati döntéshez, hogy most már közlekedésbiztonsági és nem közlekedéspolitikai, vagy gazdasági okból kell szüneteltetni egy-egy mellékvonalon a vasúti közlekedést.

A szövetség reméli, hogy visszaáll a korábbi vasúti szolgáltatás. A közlemény aláírói közlik: bíznak a MÁV vezetésében és a közlekedési kormányzati szervekben, s felkérik a tagtelepülések önkormányzatait, hogy tanúsítsanak megértést és türelmet a kialakult helyzettel szemben.

Az alulfinanszírozás vezetett ide

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint a vasút elmúlt 20 évi alulfinanszírozása vezetett a mai helyzethez, a 259 a Bz-motorkocsi kényszerű leállításához. A szakszervezet bízik abban, hogy a vasúti közlekedés kényszerű szüneteltetésének és ritkításának tapasztalatai felhívják a közvélemény és az illetékes kormánykörök figyelmét a vasúti korszerűsítés szükségességére. A VSZ szerint mielőbb meg kellene hozni a MÁV Rt. finanszírozását garantáló kormányzati döntéseket, hogy a vasúttársaság megfelelő közszolgáltatást biztosíthasson.

Korlátozások a vasúti közlekedésben

Barcs és Villány között egy újabb autóbusz beállításával normalizálódott a személyközlekedés. Ezen a szakaszon csak szombat reggeltől indulnak meg a vonatok. A pénteken 12 vonat helyett autóbuszok közlekednek Barcs és Pécs, illetve Szentlőrinc és Szigetvár között.

Az állomásokon elhelyezett hirdetmények szerinti vonatpótló autóbuszokkal utazhatnak: Rédics és Zalaegerszeg, Diósjenő és Balassagyarmat, Diósjenő és Romhány, Aszód-Balassagyarmat és Ipolytarnóc, Tatabánya és Pápa, Csorna és Pápa, Körmend és Zalalövő, Rédics és Zalaegerszeg, Lepsény és Veszprém, Somogyszob és Balatonmáriafürdő, Dunaújváros és Paks, Dombóvár és Komló, Kál-Kápolna és Kisterenye, Kazincbarcika és Rudabánya, Abaújszántó és Hidasnémeti, Mátészalka és Csenger, Ohat-Pusztakócs-Tiszalök és Görögszállás között.

Békéscsaba szárnyvonalain is megszervezték a menetrendszerinti vonatpótlós autóbuszos közlekedést. Így autóbuszokkal utazhatnak: Békéscsaba-Mezőhegyes, Mezőhegyes-Szeged, Mezőtúr - Kisszénás - Orosháza - Mezőhegyes, Szolnok-Kiskunfélegyháza, Kiskunfélegyháza-Orosháza, Szolnok-Szentes-Makó, Kecskemét-Kunszentmárton, Kecskemét-Fülöpszállás, Kiskőrös-Kalocsa között. Karcag és Tiszafüred között részleges vonatközlekedés lesz ma napközben, néhány vonat helyett pedig autóbuszok szállítják az utasokat.