Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Calici vírus miatt van 'vesztegzár' a Kútvölgyiben

2006.11.13. 19:10
Kimutatták a múlt héten tömeges megbetegedéseket okozó vírust a járványügyi szakemberek. A Kútvölgyi Kórházban még legalább egy hétig tart a zárlat.

Úgynevezett calici vírus okozta a megbetegedéseket a budapesti Kútvölgyi Kórházban; tájékoztatta az Indexet az intézmény sajtóreferense hétfőn. Az Országos Epidermiológiai Központ munkatársai a betegektől származó székletmintákat vizsgálták meg, ezekből mutatták ki a vírus jelenlétét, áll Kovács Eszter közleményében.

Eddig összesen 74-en fertőződtek meg: huszonöt kórházi dolgozó és negyvenkilenc beteg panaszkodott hányásra, hasmenésre, hőemelkedésre. A járvány kitöréséről november 8-án kapott értesítést az intézmény vezetősége és a higiénés szolgálat. Az esetek számbavétele után az ÁNTSZ Fővárosi Intézete elrendelte a felvételi zárlatot a Szülészet-Nőgyógyászati Klinikai Csoport, az Aneszteziológia és az Intenzív terápiás Klinika kivételével.

Bujdosó László országos tiszti főorvos korábban úgy fogalmazott, hogy "enterális tünetekkel zajló esethalmozódás van" a Kútvölgyi kórházban. Az enterális fertőzések tünete a 6-48 órás lappangási idő után hányás, hasmenés, láz, hidegrázás, hasi görcsök.

Minimum egy hétig tart még a zárlat

Az esetek előfordulása, időbeni megjelenése alapján a szakemberek kizárták, hogy élelmiszerek okozták volna, illetve a konyhában keletkezett volna fertőzés. Jelenleg a klinika munkatársai folyamatos felület- és kézfertőtlenítéssel próbálják megakadályozni a vírus terjedését.

A felvételi zárlat az utolsó beteg észlelésétől számított hetedik napig tart. A zárlatot a jelenleg is folyó vizsgálatok eredményeinek függvényében oldják fel, ez akár egy hét is lehet, közölte reggel Jakab Dezső, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat fővárosi intézetének járványügyi főosztályvezetője az MTI-vel.

A látogatási tilalom az egész intézmény területén érvényes, azonban a járóbeteg-ellátást a zárlat nem érinti, a rendelőintézet működése egyelőre, további rendelkezésig zavartalan.

Calici vírus

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint, hasonló tünetekkel járó megbetegedések az elmúlt napokban más egészségügyi intézményben is előfordultak, illetve betegek jelzései alapján, a lakosság körében is tapasztalható volt a fertőzöttek számának emelkedése. A Magyar Televízió Híradójának információi szerint a fővárosban két másik kórházban is okozott megbetegedéseket a vírus: a Szent János kórházban öt, a jahn Ferenc kórházban körülbelül húsz beteget ápolnak a már ismert tünetekkel. Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben is felmerült a calici vírus gyanúja, jelentette este az MTI.

A calici vírusok családjába tartozó kórokozókról régóta tudni, hogy képesek állatokat - főként kisemlősöket, nyulakat, macskákat - megfertőzni, de hogy embereket is megbetegíthetnek, arra csak a 90-es évek elején derült fény. A calici vírus okozta megbetegedés gyors lefolyású, általában egy-két infúziós kezelés után enyhülnek a tünetek, a vírus megjelenése az őszi-téli hónapokat jellemzi. Terjesztő tényezők: élelmiszer, ivóvíz, fürdővíz, széklet. A betegség általában orálisan, illetve a légutakon keresztül terjed, kisszámú vírus jelenléte is elég a tömeges fertőzéshez. Rendszeres tisztálkodással, gyakori szellőztetéssel, vitamindús étrenddel azonban lehet védekezni ellene.