Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Tovább fertőz a calicivírus

2006.11.16. 13:34
Újabb 59 embert betegített meg a calicivírus. Az nem ez az első járvány, néhány öregek otthonában korábban felütötte a fejét.

Háromszáz fölé emelkedett a calicivírusban megbetegedettek száma.

Kőszeg: 29 beteg

Egy kőszegi idősotthon huszonkilenc lakója betegedett meg a calicivírus miatt, öten közülük kórházba is kerültek, tájékoztatta az ÁNTSZ csütörtökön az MTI-t.

"Az intézményben szerda este óta megtiltottuk a látogatást, és a bentlakók sem hagyhatják el az otthon területét" - mondta Stánitz Éva megyei tisztifőorvos.

A kőszegi idősotthonban 80 embert látnak el, akiknek többsége legyengült egészségi állapotban van, sokan közülük ágyhoz kötöttek, folyamatos ápolásra szorulnak.

A betegség hasmenéssel és hányással járó tünetei nemcsak a gondozottakon, hanem az intézmény öt dolgozóján is jelentkeztek.

Sopron: 30

Harminc középiskolás betegedett meg a soproni Ferenczy utcai kollégiumban; senki sem került kórházba, a megbetegedéseket a tünetek alapján feltehetően calicivírus okozta, közölte a soproni tiszti főorvos csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Amberger Erzsébet tájékoztatása szerint a hányással és hasmenéses tünetekkel jelentkező megbetegedés enyhe lefolyású, néhány nap alatt lezajlik.

A betegség pontos okát a vírusdiagnosztikai vizsgálatok eredményének ismeretében várhatóan a jövő hét elején tudják meghatározni.

A tisztiorvosi szolgálat felhívta az intézmény figyelmét a fertőtlenítésre és a higiéniai rendszabályok betartására.

Inni, inni, inni

A fertőzéshez elegendő tíz vírusrészecske is, ugyanis egy sejt ezer vírust termel a szervezetünkben, így akár milliárdnyi vírus keletkezhet. A rendkívül alacsony vírusszám miatt még egy kétdecis joghurtban sem mutatható ki. Ellenszere: be kell tartani a higiénés rendszabályokat, hangsúlyozta a virológus. "Az egészséges embereknél nem okozhat problémát", izotóniás italokat, üdítőket, rehidráló sóoldatokat kell inni, ami pótolja a hasmenéstől illetve a hányástól kialakult vízveszteséget. A hányó betegeknél infúziót kell a vérrendszerbe kötni.

Tavalyelőtt is hetven járványt azaz több ezer fertőzést okozott a vírus. Az idén sem ez az első, már néhány öregek otthonában is gondot okozott, de iskolákban, óvodákban is előfordulhat.