György
16 °C
24 °C

Tombol a veszélytelen járvány

2006.11.15. 16:16
Hányásos-hasmenéses tünetek jelentkeztek egy nyolc napja műtött kismamánál a Kútvölgyiben, ezért lezárták a kórház eddig nyitva tartó nőgyógyászatát is. A calicivírus gyakran fertőz, de komoly betegséget nem okoz, cserébe keveset tudunk róla.

Már a nőgyógyászati osztályra is kiterjesztették a calicivírusfertőzés miatt elrendelt zárlatot a Kútvölgyiben. A biztonsági intézkedést a múlt hét péntek vezették be, de a nőgyógyászatra eddig nem vonatkozott, de szerdán egy nyolc napja császármetszéssel szült nőnél is hányásos, hasmenéses tünetek jelentkeztek.

Két nap múlva többet tudnak

A kórházat felügyelő SOTE közleménye szerint a kismama tüntetei a műtéti utókezelés és az antibiotikumok mellékhatásai is lehetnek. A calicivírus jelenlétét laborvizsgálatok még nem mutatták ki, az eredmények egy-két napon belül lehetnek meg.


Zárlat van a János Kórházban is

A zárlat miatt törölték a szerdára ütemezett műtéteket a Kútvölgyi nőgyógyászatán, a beérkező betegeket a SOTE más kórházai látják el.

Primitív vírus

Egyszerű, de a fertőtlenítőszerekkel szemben ellenálló vírusról van szó, mondta az Indexnek Berencsi György virológus. A vírus szájon át terjed, majd a gyomor és a bél nyálkahártyájának legfelső rétegét pusztítja el. A széklettel ürül, ezért a legkönnyebben a vécé ülődeszkájáról, a lehúzófogantyúról, a kilincsről terjed.

A calicivírus jellemzően fekális-orális úton terjed, de előfordul légúti fertőzésként is. A vírus gyomor-bél hurutot okoz, ami amúgy is gyakori betegség a felnőtt magyar lakosság körében. Két napos lappangás után hányásos-hasmenéses tünetekkel jelentkezik. A betegség enyhe és gyors lefolyású, három nap alatt gyógyul a fertőzött. A legtöbb esetben a calicivírussal fertőzöttek nem is fordulnak orvoshoz, de legyengült immunrendszerüeknél – és a kórházban kik mások lennének – rehidratálásra van szükség, és az orvosi mergfigyelés is indokolt lehet.

Megfertőztük Skandináviát

Nemrég előfordult, hogy valaki Közép-Európában fertőzött kézzel szedett gyümölcsöt, amit aztán lefagyasztottak, és Skandináviába szállítottak (a vírus száz évig is fertőzőképes marad mínusz húsz fokon), ott a gyümölcsből joghurtot készítettek, majd ahogy kell, a járvány ki is tört.

A fertőzéshez elegendő tíz vírusrészecske is, ugyanis egy sejt ezer vírust termel a szervezetünkben, így akár milliárdnyi vírus keletkezhet. A rendkívül alacsony vírusszám miatt még egy kétdecis joghurtban sem mutatható ki. Ellenszere: be kell tartani a higiénés rendszabályokat, hangsúlyozta a virológus. "Az egészséges embereknél nem okozhat problémát", izotóniás italokat, üdítőket, rehidráló sóoldatokat kell inni, ami pótolja a a hasmenéstől illetve a hányástól kialakult vízveszteséget. A hányó betegeknél infúziót kell a vérrendszerbe kötni.

Tavalyelőtt is mintegy hetven járványt azaz több ezer fertőzést okozott a vírus, tudtuk meg. Az idén sem ez az első, már néhány öregek otthonában is gondot okozott, de iskolákban, óvodákban is előfordulhat.

Baltimore séma

A calicivírus a Baltimore séma IV. osztályába tartozó vírustörzs. Osztatlan, egyszálas RNS-e van (tehát nem kettős spirálú DNS-e). A vírusfajtát keveset tanulmányozták, mert víruskultúrában nem tenyészthető ki, és nincsen igazán megfelelő állatmodellje sem. Csak a molekuláris biológia napjainkban elért eredményeinek köszönhetjük, hogy tudunk róla bármit is.

A Kútvölgyiben pénteken tört ki a fertőzés, de azóta több más kórházban is zárlatot kellett elrendelni. Budapesten a Kútvölgyi mellett zárlat van a János Kórházban, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézetben is. Zárlat van Nyúl községben, és a Fejér megyei Bicskén az öregek otthonában is.

Az ÁNTSZ szerdai összesítése és a friss hírek szerint eddig 243-an betegedtek meg a vírusfertőzésben. Budapesten 173-an, a Győr közeli Nyúlon 70-en.

A calicivírus terjedéséért nem a kórházak higiéniai állapota a felelős, a járvány nem jár súlyos veszéllyel, közölte az Egészségügyi Minisztérium az MTI-vel. A szaktárca tudatta, hogy az egészségügyi miniszter szerdán részletes tájékoztatást kapott az országos tiszti főorvostól a néhány kórházban jelentkező járvánnyal kapcsolatban. Bujdosó László közlése szerint a járvány nem jár súlyos veszéllyel. A miniszter tájékoztatást kapott egyes kórházak helyzetéről is, melyben kiderült, hogy a vírusok terjedéséért nem a kórházak higiéniai állapota a felelős.