Cápahalál a Camponában

2000.05.20. 14:18
Május 26-án nyílik meg a nagyközönség számára a Campona áruház Tropicarium névre keresztelt részlege. A budafoki óriásakvárium sztárjai, cápák, piranhák, ráják, alligátorok egyebek pénteken érkeztek meg szolgálati helyükre. A hét cápából álló kontinges egyik példánya sajnos nem élte túl a sokezer kilométeres szállítást.
Üvegfalú folyósó a medence alatt
A Campona áruház Tropicarium névre keresztelt részlegében rengeteg akvárium (piranhákkal, diszkosz-, doktor- és még rengeteg egyéb színes halakkal), továbbá alligátoros terrárium lesz látható. A fő attrakció azonban a tényleg lélegzetelállító, másfél millió literes, részben üvegfalú medence lesz, amely alatt egy szintén üvegfalú folyósón keresztül át is lehet sétálni.

A medencében hét cápa (két kissé testesebb barna, és öt igen brutális ábrázatú homoki tigriscápa) és több rája lesz látható, a cápák közül a legkisebb másfél, a legnagyobb két és fél méter nagyságú, és (remélhetőleg) még mintegy negyven évig fognak élni, és nőni.

Cápakonzenv
A húsz-huszonkét órás repülőút, és a kissé hosszúra nyúlt vámvizsgálat után, végül este fél tizenegyre érkezett meg a cápákat szállító kamion a Campona parkolójába. Az egyenként tíz-tizenkétezer dollár értékű halakat Miamiból szállították Budapestre, nagyjából ugyanennyiért (fejenként). Az állatok speciális, vízkeringetővel felszerelt tartályokban tették meg a hosszú utat, amire azért volt szükség, mert különben megfulladtak volna (a barna cápa egyáltalán nem, a homoki tigris cápa pedig csak korlátozott ideig képes álló helyzetben lélegezni). Az állatok medencébe helyezését lassította, hogy a szállítótartályokban lévő víz hőmérséklete több fokkal eltért a nagy medence vízhőmérsékletétől ezért, még az áthelyezés előtt - a tartálybéli víz fokozatos lecserélésével -- hozzá kellett szoktatni őket a kissé melegebb vízhez.

Barna 1 rögtön úszni kezdett
Elsőként az előzőleg legrosszabb állapotúnak vélt barna cápát (barna 1-et) helyezték át új otthonába, szerencsére az állat rögtön úszni kezdett és később sem merült fel semmilyen probléma vele kapcsolatban. A második barna cápa viszont az este szomorú főszereplőjévé vált, mivel a behelyezés után azonnal ,,lefeküdt" a medence aljára, ahonnan csak az egész estés szolgálatot teljesítő búvárok tudták kimozdítani. Az ilyenkor szokásos módszer szerint Barna 2-t a búvárok úgy próbálták úszásra bírni, hogy a felúsztak vele a víz tetejéig és ott elengedték, hogy onnan magától ,,vitorlázzon" előre (mintha egy papírrepülőt engednénk el).

Élesztési kísérlet
Sajnálatos módon azonban, a kezdeti reménykeltő farkcsapások után az állat egyre inaktívabbá vált, mivel - a kanyarodásra való majdnem teljes képtelensége miatt -- állandóan a medence falának, vagy az abban lévő tárgyaknak ütközött. Az ilyen ütközések után aztán tehetetlenül süllyedt a fenékre. A helyzet később olyan súlyossá vált, hogy az állatot (hajnali három körül) kiemelték a vízből és visszatették a vízkeringetős tartályba, hátha ott magához tér, sajnos ott tartózkodásomig ez nem következett be (pedig még meg is simogattam).

In memoriam Barna "kettő" cápa
A Tropicarium Campona aztán sajtóközleményben tudatta a szomorú hírt: hiába próbáltak meg mindent, és küzdöttek hajnalig a szakemberek az egyik a már a megérkezésekor teljesen kimerült második barna cápán nem tudtak segíteni, és az állat reggel 6 órakor elpusztult. A sajtóközlemény szerint a szomorú esetet az okozta, hogy a Miami-Madrid repülő út lényegesen tovább tartott a tervezettnél, továbbá a szerződésben vállaltakkal ellentétben a szállítás alatt nem biztosították a Tropicarium emberei számára a folyamatos ellenőrzés lehetőségét.

A többi hat cápa, köztük a másik barna cápával kitűnő állapotban van, sőt már igen jó étvággyal ettek is.

Homoki tigriscápa
Piranha szolóban
Rája