Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Kihantolnák Ceausescut a román kommunisták

2001.01.18. 14:21
A Román Munkáspárt (RMP)elnöke a Ceausescu-házaspárt exhumálná, mert így szeretné a kommunista vezetőket övező mítoszt szertefoszlatni, illetve illendőbb helyre temetni. Január 26-án pedig tüntetéssel emlékeznek meg a román diktátor születésnapjára.
Az RMP elnöke, Ion Cristian Niculae exhumálná Románia utolsó kommunista vezetőinek, a Ceausescu-házaspárnak holttestét. Magát a Román Kommunista Párt utódszervezetének tartó politikai szervezet vezetője már meg is szerezte Nicolae Ceausescu egyik testvérének, Elena Barbulescunak a beleegyezését a kihantolásra.

A vélt nyugvóhelyeket sokan látogatják
Az exhumálást a munkáspárt azért szeretné elvégezni, hogy véget vessenek a Ceausescu házaspárt körülvevő mítosznak, illetve, hogy őket megillető helyre, a volt román diktátor szülőfalujába, Scornicestibe temethessék.

A kivégzés pillanata lemaradt

Nicolae és Elena Ceausescu-t 1989. december 25-én egy sebtében meghozott katonai bírósági ítéletet követően kivégezték, és a bukaresti Ghencea katonai temetőben jelöletlen sírokba temették őket. A tárgyalást is filmező videósnak azonban nem sikerült a kivégzés pillanatát rögzíteni - elmondása szerint azért, mert a dühödt kiskatonák a parancs megvárása nélkül kezdtek el lőni -, csupán az látható, hogy a házaspárt elvezetik megkötött kézzel, illetve már holtan fekszenek egy fal mellett.

A kivégzés pillanatának hiánya így mítosz kialakulásának kedvezett: sokáig az emberek azt hitték, hogy csupán hasonmásokat lőttek le, az ,,eredetiek" pedig kiszabadultak. Jóakaróik - így az RMP elnöke szerint is - kivégzés előtt brutálisan megkínozták őket.

A hívek sűrűn látogatják a sírokat

A Ceausescu házaspár feltételezett nyugvóhelyét a kommunista időszak után nosztalgiázók sűrűn látogatják, az RMP pedig 1996 májusában - a Román Kommunista Párt megalakulásának 75. évfordulóján - több mint egy méteres kőkeresztet állíttatott a sír mellé.

A következő Ceausescu megemlékezés pedig nem várat magára túl sokat: január 26-án, a román diktátor születésnapjára tömegtüntetést "ajándékoznak" a régi időket visszasíró hívek.

  • Vennék
  • Hírek