Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Nyolcvan kilométer hosszan mérgezett a kínai folyó

2005.11.24. 10:40
Elérte a közel négymillió lakosú Habrint a Szunghua folyón nyolcvan kilométer hosszan elnyúló benzolszennyezés. Az egészségügyi értékhatárt harmincszorosan meghaladó, tíz napja terjedő szennyezésről először szerdán számoltakbe a kínai hatóságok, így a folyó 380 kilométeres szakaszán ihattak a halálos vízből a tájékozatlan helyiek.

Elérte Harbin városát a Szunghua folyón nyolcvan kilométer hosszan elnyúló benzolszennyezés, jelentette a BBC. A városból szerdán kaotikus állapotokról érkeztek jelentések, miután a vízművek - az első hivatalos közlések szerint rutin karbantartási munkák, valójában az emberéleteket fenyegető szennyezés miatt - elzárta a vízvezeték-hálózatot.

A csütörötki jelentések szerint a vízben a benzolmennyiség harmincszorosa az emberre már veszélyesnek tartott mértéknek. Az igazi problémát az jelenti, hogy a szennyezésnek látható jele nincs, így a folyó Csilin és Habrin közötti 380 kilométeres szakaszán élő falusiak megfelelő tájékoztatás híján rutinszerűen fogyasztottak a golyóvízből.

A szennyezést egy csilini vegyi üzemben november 13-án bekövetkezett robbanás okozta. A hatóságok a robbanás után tízezreket telepítettek ki Csilinből, de a folyó szennyezéséről nem szóltak. Ez először a 3,8 millió lakosú Habrin városvezetésének jutott eszébe.

A BBC helyszíni tudósítója szerint Habrinban megfelelően oldották meg az ivóvízellátást. A városba közúton 14 millió liter palackozott vizet szállítottak.

A szennyezés híre Oroszországban is aggodalmat okozott. A Szunghua az Amur mellékfolyója, így az orosz hatóságok máris katasztrófa sújtotta területté nyílvánították Habarovszk térségét.

Habrinban a második napja tartó vízhiány miatt iskolákat zártak be, a lakosság meg tömegesen hagyja el a várost. Repülőjegyhez már nem lehet hozzájutni, írja a BBC.